Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Są to bardzo smaczne bezglutenowe ciasteczka. Dodałam do nich rodzynki i kaszę jaglaną ekspandowaną. Można podać z mlekiem. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Dodam też, że są takie lekko sypkie.

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej

Składniki:

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej
1. Mąkę kukurydzianą, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wsypujemy rodzynki i kaszę jaglaną, mieszamy i wbijamy jajka, następnie zagniatamy ciasto.

2. Na stolnicy lekko oprószonej mąką kukurydzianą z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.

3. Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.

4. Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.



Rady: Z przepisu wyszło mi 30 ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.