WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bezglutenowe ciasteczka z maszynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo kruche ciasteczka z maszynki. Pieczone z mąki bezglutenowej, o delikatnym aromacie wanilii i cynamonu.

Bezglutenowe ciasteczka z maszynki

Składniki:

Bezglutenowe ciasteczka z maszynki

 

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 500 g bezglutenowej mąki uniwersalnej
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasteczka z maszynki

Ciasto

Bezglutenowe ciasteczka z maszynki
Masło ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy resztę składników.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, cukier waniliowy, mąkę bezglutenową i cynamon. Dokładnie wyrabiamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Pieczenie

Bezglutenowe ciasteczka z maszynki
Ciasteczka można też do połowy zanurzyć w czekoladzie.

Schłodzone ciasto przepuszczamy przez maszynkę z przystawką do ciastek i odcinamy kawałki. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 10-15 minut w 180 stopniach. Przyrumienione zdejmujemy z blachy i dokładnie studzimy.