kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1290]

Bezglutenowe ciasto z bananami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto. Przygotowane na biszkopcie kukurydzianym z masą z bananów i jogutru z dodatkiem galaretki owocowej. Polecam.

Bezglutenowe ciasto z bananami i galaretką

Składniki:

Bezglutenowe ciasto z bananami i galaretką

na ciasto :

na krem :

  • 3 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 przezroczysta galaretka ( 0,5 l )
  • 1 szkl gorącej wody

na dekorację :

  • 2 banany
  • 1 zielona galaretka
  • 0,5 l gorącej wody

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasto z bananami i galaretką
Biszkopt:

Jajka wybijamy do miski i wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy mąkę i olej, miksujemy do połączenia. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

Krem:

Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie 3 banany obieramy i kroimy, blendujemy z sokiem cytrynowym.

Do zblendowanej masy dodajemy jogurt i stężoną półpłynną galatetkę, mieszamy do połączenia.

Odstawiamy do lekkiego stężenia i przelewamy na biszkopt w blaszce. Wstawiamy do lodówki.

Zieloną galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie

( 0,5 l ) i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Przekładamy na stężony krem bananowy i ostrożnie wlewamy półpłynną galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.