haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, aksamitny o cudownym smaku i teksturze...mmm...dużo by pisać, ale słowa nie oddadzą niebiańskiego smaku tego sernika! Na święta czy zwyczajnie po niedzielnym obiedzie, z łyżeczka bitej śmietany i może gałką waniliowych lodów...deser bogów!

Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej

Na kruchy spód (2 porcje)

Na masę serową

  • 453 g białego pełnotłustego serka (3 krotnie mielony. Ja użyłam serka śmietankowego typu homo)
  • 425 g serka ricotta
  • 300 g cukru granulowanego (1,5 szklanki)
  • 5 dużych jaj
  • 110 g kwaśnej śmietany (1/2 szklanki)
  • 50 ml napoju alkoholowego amaretto
  • 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej
1. Najpierw przygotowałam spód. Nazywa się pate sucree, czyli francuskie słodkie, kruche ciasto (ale można użyć dowolnego kruchego ciasta do tart).

Mąkę i cukier wymieszałam w średniej misce. Zimne masło, pokrojone w nieduże kostki wrzuciłam do maki i palcami rozgniatałam masło razem z mąką i cukrem, aż powstała kruszonka o konsystencji piasku z grudkami o wielkości nie większej od groszku. Dodałam żółtka i ekstrakt waniliowy i dalej delikatnie rozgniatałam ciasto, aż powstała duża kruszonka.

2. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i taki pakunek, ugniatając lekko, uformowałam na kształt kuli. Wstawiłam do lodówki na całą noc (minimum 8 godzin)

3. Nazajutrz wyjęłam ciasto przekroiłam na pól. Ponieważ użyłam tylko połowę, resztę zawinęłam w folię i zamroziłam na następny raz. Potrzebna mi połowę ciasta rozgniotłam na stolnicy (po wyjęciu z lodówki jest twarde) i rozwałkowałam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej do średnicy większej, niż spód naszej tortownicy (tak, żeby wystarczyło na wyklejenie boków) - tortownica o średnicy 20 cm.

Ciastem wykleiłam spód i boki formy i odstawiłam do lodówki.

4. Teraz masa serowa: serek umieściłam w misie miksera i rozmiksowałam go przez chwilę na średnich obrotach. Dodałam ricottę i dalej miksowałam z czasem zwiększając obroty do połączenia się składników (teraz masa będzie trochę rzadsza). Dodałam cukier, wymieszałam, dalej mąkę kukurydzianą, wymieszałam, aby nie było grudek, następnie po jednym jajku, ciągle miksując na średnich obrotach i na końcu kwaśna śmietanę. Jeszcze tylko ekstrakt waniliowy i likier Amaretto. Ostatni raz wymieszałam mikserem (pachnie cudnie! To jest bardzo aromatyczne ciasto)

5. Masę serową wylałam do przygotowanej formy z kruchym ciastem.

6. Tortownicę szczelnie zawinęłam od spodu folia aluminiową, żeby woda z kąpieli nie dostała się do ciasta. Wstawiłam tortownicę do dużo większej formy (np. blaszki do placka), wstawiłam ja do nagrzanego piekarnika (165*Celsjusza) i delikatnie wlałam na boki większej blaszki wrzącą wodę (uwaga! nie oparz się!!!) do 1/3 wysokości sernika. Piekłam 70 minut.

7. W kolejnym etapie trzeba postępować bardzo ostrożnie, żeby się nie oparzyć. Wyjęłam obie formy razem z piekarnika. Używając silikonowych rękawic OSTROŻNIE wyjęłam tortownice z wody. Usunęłam folię aluminiową i wstawiłam, już bez wody, z powrotem do piekarnika. Piekłam w tej samej temperaturze przez kolejne 20 minut, a jeśli środek jest płynny, nawet 30 minut, aż boki sernika będą złoto brązowe.

8. To nie koniec! Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, bardzo cienkim nożem "odcięłam" kruche ciasto od brzegów tortownicy (sernik podczas stygnięcia kurczy się i jeśli brzegi będą przyklejone do tortownicy, sernik zwyczajnie pęknie w środku). Pozostawiłam do wystygnięcia, po czym wstawiłam do lodówki na całą noc. Nazajutrz dopiero odpięłam brzegi i przełożyłam sernik na talerz.

Ten sernik jest tak pyszny, że warto włożyć trochę trudu w przygotowanie go!
Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej
Po wyrobieniu kruche ciasto schladzamy przeznoc w lodówce.
Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej
Ciasto rozwałkowujemy do średnicy większej niż dno formy.
Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej
Wykejamy ciastem tortownice i wstawiamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej
Dokladnie odmierzamy wszystkie skladniki.
Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej
Biały serek i ser ricotta miksujemy na gładką masę.
Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej
Po kolei dodajemy jajka, ekstrakt i likier amaretto.
Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej
Masę serową wylewamy do formy z kruchym ciastem.
Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej
Tortownicę zabezpieczamy od spodu folia aluminiową i pieczemy w kąpieli wodnej.
Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej
Po wyjęciu z piekarnika odcinamy nożem zewnetrzny brzeg kruchego ciasta od boków tortownicy.
Sernik ricotta amaretto z kąpieli wodnej
Sernik wyjmujemy z formy dopiero na drugi dzień.