ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 564]

Pyszna szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna szarlotka sypana z szarą renetą jest bardzo łatwa, szybka do upieczenia i jest z chrupiącym wierzchem.

Pyszna szarlotka sypana Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pyszna szarlotka sypana

 

  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • kasza manna 2 szklanki,
  • cukier 1 szklanka,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • masło zimne 250 gram

 

  • jabłka szara reneta 1,5 kg,
  • przyprawa do szarlotki 1 opakowanie,
  • sok z cytryny 1 łyżka,
  • cukier 8 łyżek,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Pyszna szarlotka sypana
W misce wymieszać mąkę tortową, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wszystko łyżką dokładnie wymieszać.

Jabłka szara reneta obrać ze skórki i na tarce grubsze oczka utrzeć do osobnej miski, do startych jabłek wsypać cukier, przyprawę do szarlotki i wymieszać, odstawić aby puściły sok, jest dobry do sypanego ciasta.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dno wsypać 1/3 część mąki i delikatnie bez ubijania wygładzić - na wierzchu poukładać cienkie plasterki masła , jabłka wymieszać z sokiem i połowę wyłożyć na masło i delikatnie rozsmarować bez ubijania.

Następnie powtórzyć czynności: druga część mąki, masło, reszta jabłek, na koniec wysypać resztę mąki i też delikatnie wygładzić i rozłożyć resztę pokrojonego w plasterki masła.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół i piec około 60 minut, szarlotkę w formie wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do następnego dnia.
Pyszna szarlotka sypana
Najlepiej smakuje do szrlotki szara reneta.
Pyszna szarlotka sypana
Dobrze jest dodać warstwę masła na spodzie,
Pyszna szarlotka sypana
Masło najlpiej nadaje się z lodówki zimne.
Pyszna szarlotka sypana
Najlepiej szarlotkę upiec wieczorem na następny dzień.
Pyszna szarlotka sypana