Sposób przygotowania:
Pyszna szarlotka sypana
W misce wymieszać mąkę tortową, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wszystko łyżką dokładnie wymieszać.
Jabłka szara reneta obrać ze skórki i na tarce grubsze oczka utrzeć do osobnej miski, do startych jabłek wsypać cukier, przyprawę do szarlotki i wymieszać, odstawić aby puściły sok, jest dobry do sypanego ciasta.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dno wsypać 1/3 część mąki i delikatnie bez ubijania wygładzić - na wierzchu poukładać cienkie plasterki masła , jabłka wymieszać z sokiem i połowę wyłożyć na masło i delikatnie rozsmarować bez ubijania.
Następnie powtórzyć czynności: druga część mąki, masło, reszta jabłek, na koniec wysypać resztę mąki i też delikatnie wygładzić i rozłożyć resztę pokrojonego w plasterki masła.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół i piec około 60 minut, szarlotkę w formie wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do następnego dnia.
Jabłka szara reneta obrać ze skórki i na tarce grubsze oczka utrzeć do osobnej miski, do startych jabłek wsypać cukier, przyprawę do szarlotki i wymieszać, odstawić aby puściły sok, jest dobry do sypanego ciasta.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dno wsypać 1/3 część mąki i delikatnie bez ubijania wygładzić - na wierzchu poukładać cienkie plasterki masła , jabłka wymieszać z sokiem i połowę wyłożyć na masło i delikatnie rozsmarować bez ubijania.
Następnie powtórzyć czynności: druga część mąki, masło, reszta jabłek, na koniec wysypać resztę mąki i też delikatnie wygładzić i rozłożyć resztę pokrojonego w plasterki masła.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół i piec około 60 minut, szarlotkę w formie wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do następnego dnia.