Sposób przygotowania:
Bezowa roladka lodowa i czekoladowa
Kawałki orzechów zalać wrzątkiem, odcedzić, z większych kawałków ściągnąć skórkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, podgrzewać, gdy cukier będzie gorący dodać syrop z agawy, mieszać i podgrzewać aż powstanie karmel. Gdy karmel ładnie zbrązowieje dodać do niego orzechy, wymieszać i energicznie wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Twarde kawałki przeożyć na talerzyk i wstawić do lodówki.
Lody: mleko, śmietankę wlać do rondla, wrzucić połamaną czekoladę, wszystko podgrzać by czekolada się roztopiła, mieszać łyżką by składniki się połączyły , mieszanka nie powinna sie zagotować. Zestawić z ognia i wystudzić. Rondel wstawić do lodówki by masa osiągneła temperaturę lodówkową. Zimną masę przelać do pracującej maszynki do lodów i mieszać przez ok. 20-25 min. Orzechy w karmelu posiekać, odłożyć kilka całych do dekoracji, resztę dodawać stopniowo do kręcących się lodów. Gotowe lody przełozyć do pojemnika i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Beza: Blaszkę posmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo sok z cytryny , szczyptę soli i na końcu mąkę ziemniaczaną. Ubitą, sztywną pianę wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C. Piec przez ok 30 min. Bezę wyciągnąć z piekarnika, przestudzić.
Odwrócić bezę na drugą stronę na papierze ( tak by spód był na wierzchu) i posmarować warstwą lodów, zwinąć roladę, delikatnie docisnąć. Podłużny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć zawiniętą w papier do pieczenia roladkę i wstawić zamknięty pojemnik do zamrażalki. W rondelku roztopić gorzka czekoladę, zestawić z ognia.
Zmrożoną lekko roladkę wyciągnąć z zamrażalki, rozwinąć papier i górę polać roztopioną czekoladą, na wierzchu ułożyć połowki orzechów w karmelu. Roladkę ponownie włozyć do pudełka i wstawić do zamrażalki. Podawać pokrojoną, udekorowaną listkami mięty :)
Lody: mleko, śmietankę wlać do rondla, wrzucić połamaną czekoladę, wszystko podgrzać by czekolada się roztopiła, mieszać łyżką by składniki się połączyły , mieszanka nie powinna sie zagotować. Zestawić z ognia i wystudzić. Rondel wstawić do lodówki by masa osiągneła temperaturę lodówkową. Zimną masę przelać do pracującej maszynki do lodów i mieszać przez ok. 20-25 min. Orzechy w karmelu posiekać, odłożyć kilka całych do dekoracji, resztę dodawać stopniowo do kręcących się lodów. Gotowe lody przełozyć do pojemnika i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Beza: Blaszkę posmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo sok z cytryny , szczyptę soli i na końcu mąkę ziemniaczaną. Ubitą, sztywną pianę wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C. Piec przez ok 30 min. Bezę wyciągnąć z piekarnika, przestudzić.
Odwrócić bezę na drugą stronę na papierze ( tak by spód był na wierzchu) i posmarować warstwą lodów, zwinąć roladę, delikatnie docisnąć. Podłużny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć zawiniętą w papier do pieczenia roladkę i wstawić zamknięty pojemnik do zamrażalki. W rondelku roztopić gorzka czekoladę, zestawić z ognia.
Zmrożoną lekko roladkę wyciągnąć z zamrażalki, rozwinąć papier i górę polać roztopioną czekoladą, na wierzchu ułożyć połowki orzechów w karmelu. Roladkę ponownie włozyć do pudełka i wstawić do zamrażalki. Podawać pokrojoną, udekorowaną listkami mięty :)
monikaT83
Netka
Dziękuję Monika:) W wątku "co lubicie do kawusi" czeka na Ciebie kawałeczek:)
monikaT83
Netka
Smakowała:D ?
2milutka
Netka
Dziękuję i cieszę się,że pomysł Ci się podoba:)
Konczi
Netka
Konczi, beza w środku jest miękka, z wierzchu lekko chrupiaca na początku a potem też mięknie, jęśli jej za długo nie potrzymasz w piekarniku i się nie wysuszy to nie będzie pekać, może tylko troszkę z tej bardziej chrupiącej strony, ale wtedy nawet ładniej wyglada:) Beza również nie zamarza, jest cały czas miękka :)
Konczi
cudnie zrobię ją, muszę!!! nie ważne że miała być dieta, po tym cudzie będzie :D :D
Netka
Zyczę smacznego:)
Jeszcze dodam,że ja oczywiście nie zużyłam całej ilości lodów do tej roladki tylko ich część, trzeba nałożyć tyle by dało się zwinąć bezę w roladke, najlepiej posmarowac niezbyt grubą warstwę :)
zbysiowa
Netka
Moje przepisy bardzo często są przegapiane, przywykłam :)
zbysiowa
Oj tam, oj tam:))))
Netka
Oj tak,tak :)
jaNina
Netka
Dziękuję :)
mysza75
Netka
U nas też szybko poszła :) Ale już mam w planach nastepną :)
marietta
edytaha
Netka
alaaa