Sposób przygotowania:
Tort bezowy z malinamiBlaty bezowe
W szklanej lub metalowej misie na sztywno ubić białka ze szczyptą soli za pomocą miksera, następnie stopniowo dodawać cukier, aż całkowicie się rozpuści. Uważać, by nie ubijać zbyt długo, aby ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodać ocet. Łyżką wmieszać mąkę ziemniaczaną.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i odrysować 2 miseczki o średnicy ok. 22 cm. Wyłożyć pianę bezową na dwa wyrysowane okręgi, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 2 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy do ostygnięcia, można zostawić w piekarniku na całą noc, lub przynajmniej na kilka godzin.
Krem kawowy
Do miski wyłożyć serek mascarpone, dodać cukier, sok z połowy cytryny oraz likier. Zmiksować.
W drugiej misce ubić na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę, następnie wymieszać zawartości obu misek. Odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Następnie do większej części dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, ponownie wymieszać.
Złożenie tortu
Na paterze ułożyć jeden blat bezowy, wyłożyć krem kawowy, przykryć drugim blatem, przesmarować białą częścią kremu (odłożoną wcześniej, bez kawy). Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, wyłożyć maliny, płatki migdałowe, przyozdobić świeżą miętą.
SylaUla
cherry
katarzynka455
cherry
gwarantuję, że jak ją już raz zrobisz, to potem przy każdej okazji na stole wyląduje bezowy torcik :)
katarzynka455
pewnie masz rację:) hm... pozostało zabrać się do pracy i próbować:))