cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Przepisy na torty bezowe

Tort bezowy z malinami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort bezowy z malinami i kremem kawowym to lekki deser, idealny na ciepłe dni. Najlepszy do przygotowania latem, gdy pod ręką mamy świeże owoce.

Tort bezowy z malinami

Składniki:

Tort bezowy z malinami

Blaty bezowe

Krem kawowy

  • 300 g serca mascarpone
  • 225 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek likieru amaretto

Dekoracja

  • 2 garści świeżych malin
  • gałązka świeżej mięty
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z malinami

Blaty bezowe

Tort bezowy z malinami
Blat bezowy po upieczeniu

W szklanej lub metalowej misie na sztywno ubić białka ze szczyptą soli za pomocą miksera, następnie stopniowo dodawać cukier, aż całkowicie się rozpuści. Uważać, by nie ubijać zbyt długo, aby ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodać ocet. Łyżką wmieszać mąkę ziemniaczaną.

Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i odrysować 2 miseczki o średnicy ok. 22 cm. Wyłożyć pianę bezową na dwa wyrysowane okręgi, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.

Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 2 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy do ostygnięcia, można zostawić w piekarniku na całą noc, lub przynajmniej na kilka godzin.

Krem kawowy

Do miski wyłożyć serek mascarpone, dodać cukier, sok z połowy cytryny oraz likier. Zmiksować.

W drugiej misce ubić na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę, następnie wymieszać zawartości obu misek. Odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Następnie do większej części dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, ponownie wymieszać.

Złożenie tortu

Na paterze ułożyć jeden blat bezowy, wyłożyć krem kawowy, przykryć drugim blatem, przesmarować białą częścią kremu (odłożoną wcześniej, bez kawy). Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, wyłożyć maliny, płatki migdałowe, przyozdobić świeżą miętą.