SUPERPRZEPIS

Tort bezowy jagodowo-truskawkowy (bez cukru)

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort bezowy jagodowo-truskawkowy (bez cukru) Więcej zdjęć (2)

Torty bezowe są rewelacyjne, ale stanowią, niestety, bombę kaloryczną i cukrową. Oto mój sposób na lżejszą i zdrowszą wersję tego deseru, który cały czas pozostaje bombą, ale smaku. A krem z owoców sezonowych nie ma sobie równych!

Składniki:

Tort bezowy jagodowo-truskawkowy (bez cukru)

Na bezę:

  • białka z 6 jaj
  • 160 g ksylitolu

Na krem:

  • 400 g serka waniliowego naturalnego
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 szklanka jagód
  • 20 dag truskawek
  • ksylitol - według uznania
  • 1 czubata łyżka żelatyny + woda do zalania

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

Tort bezowy jagodowo-truskawkowy (bez cukru)

Przygotowanie kremu - cz. 1

Tort bezowy jagodowo-truskawkowy (bez cukru)
Owoce blendujemy z serkiem homogenizowanym i ksylitolem

Jagody i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek. Owoce blendujemy z serkiem homogenizowanym, dosładzamy ksylitolem.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy na chwilę do spęcznienia, następnie podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna dokładnie się rozpuści.

Odstawiamy na chwilę, aż żelatyna lekko się schłodzi.

Przygotowanie kremu - cz. 2

Tort bezowy jagodowo-truskawkowy (bez cukru)
Do kremu z owoców dodajemy żelatynę i mieszamy

Do kremu z owoców dodajemy żelatynę i mieszamy energicznie.

Przygotowanie kremu - cz. 3

Tort bezowy jagodowo-truskawkowy (bez cukru)
Dodajemy śmietanę. Krem odstawiamy do lodówki, aby się ściął.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 1-2 łyżki ksylitolu. Śmietanę miksujemy delikatnie z kremem owocowym.

Krem odstawiamy na noc do lodówki.

Przygotowanie bezy - cz. 1

Tort bezowy jagodowo-truskawkowy (bez cukru)
Białka z ksylitolem ubijamy do uzyskania sztywnej i lśniącej bezy

Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. C.

Białka ubijamy na sztywno. Porcjami, po 1 łyżeczce, dodajemy ksylitol. Kolejną porcję można dodać dopiero wtedy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z białkiem. Dobrze ubite białka z ksylitolem powinny stworzyć sztywną i lśniącą bezę.

Przygotowanie bezy- cz. 2

Tort bezowy jagodowo-truskawkowy (bez cukru)
Bezę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia

Na blasze układamy papier do pieczenia. Odrysowujemy okrąg. Bezę wykładamy łyżką lub wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego tak, aby wypełniła narysowany okrąg, dodatkowo robimy wokół troszkę wyższe brzegi.
Bezę wstawiamy do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 st. C. Pieczemy 2 godziny.

Wyłożenie kremu, dekoracja

Tort bezowy jagodowo-truskawkowy (bez cukru)
Na ostudzoną bezę wykładamy krem

Na ostudzoną bezę wykładamy krem.
Tort dekorujemy owocami i listkami mięty.

Tagi:

beza deser