Sposób przygotowania:
Tort bezowy jagodowo-truskawkowy (bez cukru)Przygotowanie kremu - cz. 1
Jagody i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek. Owoce blendujemy z serkiem homogenizowanym, dosładzamy ksylitolem.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy na chwilę do spęcznienia, następnie podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna dokładnie się rozpuści.
Odstawiamy na chwilę, aż żelatyna lekko się schłodzi.
Przygotowanie kremu - cz. 2
Do kremu z owoców dodajemy żelatynę i mieszamy energicznie.
Przygotowanie kremu - cz. 3
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 1-2 łyżki ksylitolu. Śmietanę miksujemy delikatnie z kremem owocowym.
Krem odstawiamy na noc do lodówki.
Przygotowanie bezy - cz. 1
Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. C.
Białka ubijamy na sztywno. Porcjami, po 1 łyżeczce, dodajemy ksylitol. Kolejną porcję można dodać dopiero wtedy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z białkiem. Dobrze ubite białka z ksylitolem powinny stworzyć sztywną i lśniącą bezę.
Przygotowanie bezy- cz. 2
Na blasze układamy papier do pieczenia. Odrysowujemy okrąg. Bezę wykładamy łyżką lub wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego tak, aby wypełniła narysowany okrąg, dodatkowo robimy wokół troszkę wyższe brzegi.
Bezę wstawiamy do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 st. C. Pieczemy 2 godziny.
Wyłożenie kremu, dekoracja
Na ostudzoną bezę wykładamy krem.
Tort dekorujemy owocami i listkami mięty.
zbysiowa