Sposób przygotowania:
Bezowy tort rabarbarowo-malinowy
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie ubijając na najwyższych obrotach dodawać partiami cukier- łyżka po łyżce. Ubijanie może trwać ok. 10min. Kiedy cukier się rozpuści dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masa bezowa powinna być błyszcząca. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 3 okręgi o średnicy ok. 18cm. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć krążki oraz parę małych bezików. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, a następnie zmniejszyć temperaturę na 120*C z termoobiegiem. Suszyć przez 1,5 godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej przez noc. SOS RABARBAROWO_MALINOWY: obrany i pokrojony w kawałki rabarbar włożyć do garnuszka, podlać wodą, dodać cukier i mus malinowy. Smażyć, aż rabarbar zacznie się rozpadać i wszystko zgęstnieje.Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Blaty bezowe ostrożnie zdjąć z papieru do pieczenia. Na pierwszy blat wyłożyć część ubitej śmietanki (użyłam rękawa cukierniczego) i wyłożyć 1/3 sosu. Tak przełożyć blaty bezowe. Na samym wierzchu również wycisnąć śmietankę i sos. Ułożyć małe beziki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
marietta