Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Bezowy tort rabarbarowo-malinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Słodki torcik bezowy z pysznym sosem rabarbarowo-malinowym. Słodycz bezy przełamuje lekko kwaśny sos.

Bezowy tort rabarbarowo-malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezowy tort rabarbarowo-malinowy

 

  • BLATY BEZOWE:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • SOS:
  • 200g rabarbaru
  • 1/4 szklanki musu malinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody
  • DODATKOWO:
  • 200g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Bezowy tort rabarbarowo-malinowy
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie ubijając na najwyższych obrotach dodawać partiami cukier- łyżka po łyżce. Ubijanie może trwać ok. 10min. Kiedy cukier się rozpuści dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masa bezowa powinna być błyszcząca. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 3 okręgi o średnicy ok. 18cm. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć krążki oraz parę małych bezików. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, a następnie zmniejszyć temperaturę na 120*C z termoobiegiem. Suszyć przez 1,5 godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej przez noc. SOS RABARBAROWO_MALINOWY: obrany i pokrojony w kawałki rabarbar włożyć do garnuszka, podlać wodą, dodać cukier i mus malinowy. Smażyć, aż rabarbar zacznie się rozpadać i wszystko zgęstnieje.Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Blaty bezowe ostrożnie zdjąć z papieru do pieczenia. Na pierwszy blat wyłożyć część ubitej śmietanki (użyłam rękawa cukierniczego) i wyłożyć 1/3 sosu. Tak przełożyć blaty bezowe. Na samym wierzchu również wycisnąć śmietankę i sos. Ułożyć małe beziki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Bezowy tort rabarbarowo-malinowy
Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć 3 krążki blatów bezowych i małe beziki.
Bezowy tort rabarbarowo-malinowy
Do garnuszka włożyć rabarbar, cukier, wodę i mus malinowy.
Bezowy tort rabarbarowo-malinowy
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Bezowy tort rabarbarowo-malinowy
Na blat bezowy wycisnąć porcję śmietany i sosu.