misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Tort bezowy truskawkowo-poziomkowy

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Aromatyczny i niezwykle delikatny tort z truskawkami i poziomkami.

Tort bezowy truskawkowo-poziomkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort bezowy truskawkowo-poziomkowy

 

  • Krążki bezowe:
  • 4 białka (1 część)
  • 2 części cukru
  • ½ soku z cytryny
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego

 

 

Sposób przygotowania:

Tort bezowy truskawkowo-poziomkowy
Krążki bezowe: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier, gdy cukier jest prawie rozpuszczony dodajemy sok cytryny ciągle ubijając oraz kwasek cytrynowy. Całość ubijamy tak długo aż piana będzie lśniąca i sztywna a cukier całkowicie rozpuszczony. Na papierze do pieczenia rysujemy koła o średnicy ok. 26 cm (można odrysować tortownicę lub talerz). Przygotowujemy 2 takie papiery. Rękawem cukierniczym wyciskamy gwiazdki wewnątrz kół. Jeżeli piany trochę pozostanie obok robimy małe bezy. Wkładamy blachy do pieca nagrzanego do temp120 stopni i suszymy ok. 90 minut, można włączyć termo obieg, sprawdzamy czy zanadto beza się nie rumieni, wtedy zmniejszamy temperaturę. Truskawki i poziomki płuczemy i dobrze odsączamy; truskawki pozbawiamy szypułek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Na paterze kładziemy krążek bezowy i wykładamy ok. 1/3 bitej śmietany, na śmietanie kładziemy część truskawek, większe należy przekroić i posypujemy ¼ częścią poziomek. Na to dajemy trochę śmietany i przykrywamy drugim krążkiem bezowym. Wykładamy pozostałą bitą śmietanę, na brzegu układamy ściśle obok siebie truskawki; na środek wsypujemy pozostałe poziomki. Wierzch delikatnie posypujemy cukrem pudrem i kruszymy małe bezy. Podajemy od razu po przygotowaniu. SMACZNEGO!
Tort bezowy truskawkowo-poziomkowy
przygotowanie I warstwy
Tort bezowy truskawkowo-poziomkowy
Tort bezowy truskawkowo-poziomkowy
kawałek tortu