Sposób przygotowania:
Tort bezowy truskawkowo-poziomkowy
Krążki bezowe: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier, gdy cukier jest prawie rozpuszczony dodajemy sok cytryny ciągle ubijając oraz kwasek cytrynowy. Całość ubijamy tak długo aż piana będzie lśniąca i sztywna a cukier całkowicie rozpuszczony. Na papierze do pieczenia rysujemy koła o średnicy ok. 26 cm (można odrysować tortownicę lub talerz). Przygotowujemy 2 takie papiery. Rękawem cukierniczym wyciskamy gwiazdki wewnątrz kół. Jeżeli piany trochę pozostanie obok robimy małe bezy. Wkładamy blachy do pieca nagrzanego do temp120 stopni i suszymy ok. 90 minut, można włączyć termo obieg, sprawdzamy czy zanadto beza się nie rumieni, wtedy zmniejszamy temperaturę. Truskawki i poziomki płuczemy i dobrze odsączamy; truskawki pozbawiamy szypułek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Na paterze kładziemy krążek bezowy i wykładamy ok. 1/3 bitej śmietany, na śmietanie kładziemy część truskawek, większe należy przekroić i posypujemy ¼ częścią poziomek. Na to dajemy trochę śmietany i przykrywamy drugim krążkiem bezowym. Wykładamy pozostałą bitą śmietanę, na brzegu układamy ściśle obok siebie truskawki; na środek wsypujemy pozostałe poziomki. Wierzch delikatnie posypujemy cukrem pudrem i kruszymy małe bezy. Podajemy od razu po przygotowaniu. SMACZNEGO!
kasia.malina
Pyza
misia14
1/2 soku z 1 cytryny, cukier zwykły czyli normalny kryształ jak drobniejszy to szybciej się rozpuści
haniakson
marietta
Lady Marmolada
Sarenka
luna
Ma-Gosia