SUPERPRZEPIS

Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami Więcej zdjęć (3)

Słodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem aromatycznej konfitury z płatków dzikiej róży. Truskawki przełamały słodycz i wniosły świeży owocowy smak.

Składniki:

Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami

BEZY:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego

KREM:

  • 250g mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki konfitury różanej
  • ok 500g truskawek

Sposób przygotowania:

Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami

ETAP 1:

Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami
Na jednej blaszce suszyłam dwie mniejsze bezy, a na drugiej jedną największą.

Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 25 cm, 20 cm i 16 cm. Odrysowałam je od talerzy.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać ocet winny. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Należy zachować odstęp. Nie wypełniając całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2 godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.

ETAP 2:

Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami
Do ubitej śmietanki z mascarpone dodać konfiturę różaną.

Schłodzone mascarpone i kremówkę ubić, a kiedy zgęstnieją wmieszać konfiturę różaną. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy.

ETAP 3:

Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami

Ściągnąć ostrożnie bezy z papieru do pieczenia. Na największy krążek wyłożyć porcję kremu robiąc na brzegach wzorki. Na środku rozsmarować niewielką warstwę kremu, ułożyć połówki małych truskawek i zakryć kremem. Podobnie postępować przy kolejnych bezach. Na końcu obłożyć tort połówkami truskawek. Podawać schłodzone. Smacznego :)