Sposób przygotowania:
Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkamiETAP 1:
Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 25 cm, 20 cm i 16 cm. Odrysowałam je od talerzy.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać ocet winny. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Należy zachować odstęp. Nie wypełniając całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2 godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.
ETAP 2:
Schłodzone mascarpone i kremówkę ubić, a kiedy zgęstnieją wmieszać konfiturę różaną. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy.
ETAP 3:
Ściągnąć ostrożnie bezy z papieru do pieczenia. Na największy krążek wyłożyć porcję kremu robiąc na brzegach wzorki. Na środku rozsmarować niewielką warstwę kremu, ułożyć połówki małych truskawek i zakryć kremem. Podobnie postępować przy kolejnych bezach. Na końcu obłożyć tort połówkami truskawek. Podawać schłodzone. Smacznego :)
karola25