Sposób przygotowania:
Bezowy tort z winnymi gruszkami
Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy zaczną sztywnieć należy ustawić obroty miksera na najwyższych i porcjami dodawać cukier. Każdą kolejną po rozpuszczeniu się poprzedniej. Na końcu na mniejszych obrotach dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować trzy koła o średnicach 25cm, 21cm i 17cm. Odrysowałam od talerzy. Na jednej blaszce były dwa mniejsze koła, a na drugiej największe. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Należy zachować odstęp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, a po 5min. zmniejszyć temperaturę do 100*C i suszyć przez 2godz. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Najlepiej na całą noc. Gruszki obrać i pokroić w dość cienkie cząstki. Wino zagotować z przyprawami i wrzucić gruszki. Gotować 10min. Zostawić tak przez całą noc w winie. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody, a następnie rozpuścić. Przestudzić. Zimną kremówkę ubić pod koniec dodając cukier puder i przyprawę do piernika. Ubijając cienkim strumyczkiem wlać żelatynę. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i nałożyć porcję kremu na największy blat bezowy. Ułożyć odsączone i osuszone gruszki. Przykryć średniej wielkości krążkiem i powtórzyć czynność. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
marietta