Sposób przygotowania:
Pavlova z kiwi i nutellą
Białka ubić na sztywno w szklanej lub metalowej misce. Pod koniec ubijania dodawać cukier - po łyżce. Nie może być wyczuwalny. Gdy cały cukier zostanie wmiksowany, dodać sok z cytryny i mąkę. Miksować. Masę wyłożyć na blaszkę lub podstawkę tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Można sobie pomóż rysując okrąg (np. od talerza) i formować szpatułką ku górze. Piec w nagrzanym do 150*C piekarniku z termoobiegiem przez ok 1,5h Jeżeli beza się przypala, zmniejszyć na 100-120*C i za chwilę znów podkręcić temperaturę. Trzeba cały czas obserwować, czy się nie przypala. Studzić przy uchylonym piekarniku. Śmietankę ubić na sztywno, wlać letnią rozpuszczoną żelatynę w wodzie, miksować. Dodać nutellę i wymieszać. Schłodzić. Kiwi pokroić w plasterki. Na wierzch bezy dać śmietanę i poukładać kiwi i winogrono.
karola25
OktawiaG
i przepyszny ! ale moją dalszą motywacją jest to, by była ona bielutka i jak najmniej popękana :).