OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pavlova z kiwi i nutellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Z pewnością królowa wśród bez, sztuka nie łatwa, ale do zrealizowania. Motywuje by nadal dążyć do perfekcji

Pavlova z kiwi i nutellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pavlova z kiwi i nutellą

 

Sposób przygotowania:

Pavlova z kiwi i nutellą
Białka ubić na sztywno w szklanej lub metalowej misce. Pod koniec ubijania dodawać cukier - po łyżce. Nie może być wyczuwalny. Gdy cały cukier zostanie wmiksowany, dodać sok z cytryny i mąkę. Miksować. Masę wyłożyć na blaszkę lub podstawkę tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Można sobie pomóż rysując okrąg (np. od talerza) i formować szpatułką ku górze. Piec w nagrzanym do 150*C piekarniku z termoobiegiem przez ok 1,5h Jeżeli beza się przypala, zmniejszyć na 100-120*C i za chwilę znów podkręcić temperaturę. Trzeba cały czas obserwować, czy się nie przypala. Studzić przy uchylonym piekarniku. Śmietankę ubić na sztywno, wlać letnią rozpuszczoną żelatynę w wodzie, miksować. Dodać nutellę i wymieszać. Schłodzić. Kiwi pokroić w plasterki. Na wierzch bezy dać śmietanę i poukładać kiwi i winogrono.
Pavlova z kiwi i nutellą
chrupiąca skorupka z zewnątrz, ciągliwa w środku
Pavlova z kiwi i nutellą
składniki potrzebne do przygotowania Pavlovej
Pavlova z kiwi i nutellą
sztywna błyszcząca masa z białek , soku z cytryny oraz mąki
Pavlova z kiwi i nutellą
można uformować także niższą bezę z szerszym rondem

Tagi:

winogrona