Sposób przygotowania:
bezy Mikasi
Białka z wybitych jaj umieścić w wysokim naczyniu, miksować na średnich obrotach do czasu aż piana będzie sztywna, w międzyczasie dodawać cukier tak by wykorzystać 1 szklankę cukru. Gdy masa będzie lśniąca przestać ubijać i wmieszać porcjami pozostały cukier- używając metalowej łyżki. Starać się by nie wprowadzać zbyt dużo powietrza do masy, mieszać lekko i delikatnie:) Przygotować piekarnik- nagrzać go do temperatury 130 stopni, a blachy (2) wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować tłuszczem. Ubitą pianę przełożyć do szprycki i wyciskać nieduże bezy, można uformować też tradycyjne bezy używając 2 łyżek. Bezy piec ok 2 godzin, pod koniec można sprawdzić czy łatwo odchodzą z blachy, można też sprawdzić czy w środku beza jest sucha- jeśli nie to podsuszać przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Ochłodzić i rozkoszować się ich smakiem:)