ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smażone śledzie na oleju i polane sosem cebulowo - porowym z dodatkiem soku z pomidorów są bardzo smaczne i na imprezę, na post i tak bez okazji.

Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym

 

  • świeże śledzie 1,3 kg,
  • kucharek 1 łyżka,
  • mąka pszenna 2 szklanki,
  • olej rzepakowy 1 litr.
  • pieprz świeżo mielony - ile potrzeba,
  • cebula 3 sztuki większe,
  • pory 2 sztuki średnie,
  • cukier 2 łyżki,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • sok pomidorowy 1/2 litra,
  • woda 1 szklanka,
  • przyprawa w płynie 1 łyżeczka,
  • ocet 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym

ETAP 1:

Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym
Jeśli śledzie są świeże to łatwo się filetują.

Śledzie średniej wielkości filetuję z ości, odcinam zbędne kawałki skóry, każdy filet dziele na dwie porcje, opłukane do miski i wymieszane z kucharkiem do lodówki na godzinę, następnie wylać na durszlak i panierować w mące, smażyć na bardzo gorącym oleju na złocisto z każdej strony i układać w naczyniu głębszym.

ETAP 2:

Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym
Połączenie cebuli, pory, soku z pomidorów jest udanym dodatkiem smakowym.

Na świeżym oleju zeszklić pokrojone cebule posypane cukrem, dodać pokrojone pory, przyprawę w płynie, paprykę ostrą i podsmażać do miękkości.

ETAP 3:

Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym

Wlać sok pomidorowy (mój domowy) lub kupny, dolać wody, ocet i gotować z 5 minut.

ETAP 4:

Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym

Cały sos z patelni wlać na śledzie, nakryć naczynie żaroodporne pokrywą i w chłodne miejsce na całą noc.


Tagi:

danie śledzie