Sposób przygotowania:
Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowymETAP 1:
Śledzie średniej wielkości filetuję z ości, odcinam zbędne kawałki skóry, każdy filet dziele na dwie porcje, opłukane do miski i wymieszane z kucharkiem do lodówki na godzinę, następnie wylać na durszlak i panierować w mące, smażyć na bardzo gorącym oleju na złocisto z każdej strony i układać w naczyniu głębszym.
ETAP 2:
Na świeżym oleju zeszklić pokrojone cebule posypane cukrem, dodać pokrojone pory, przyprawę w płynie, paprykę ostrą i podsmażać do miękkości.
ETAP 3:
Wlać sok pomidorowy (mój domowy) lub kupny, dolać wody, ocet i gotować z 5 minut.
ETAP 4:
Cały sos z patelni wlać na śledzie, nakryć naczynie żaroodporne pokrywą i w chłodne miejsce na całą noc.