Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Pierniki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam te ciasteczka za ich cudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche i że idealnie nadają się do przechowywania.

Pierniki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierniki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy

2 blaszki o wymiarach 28 x 38 cm:

  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 100 g miodu (płynnego)
  • 100 g cukru
  • 100 g masła/pasty orzechowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao (płaskie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków (mielonych)
  • 1 szczypta soli (solidna)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder/lukier/polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Pierniki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy

Ciasto:

Pierniki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy
Masa nie powinna przywierać do rąk i posiadać konsystencję plasteliny.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wykrawanie:

Pierniki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy
Z ciasta można wykrawać dowolne kształty.

Ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm i wycinać z niego pierniczki.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Pierniki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy
Pierniczków nie należy długo piec, ponieważ będą zbyt twarde.

Pierniki piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-11 minut w 180 stopniach.
(Na początku będą bardzo delikatne, ale podczas stygnięcia staną się odpowiednio kruche.)

Ozdabianie:

Pierniki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy
Pierniki nie są słodkie, więc warto je posypać pudrem, polukrować lub udekorowac czekoladą.

Ciastka po przestygnięciu posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową.