Sposób przygotowania:
Ciasto góra lodowaBiszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie dodać po 1 żółtku, a na koniec ostrożnie wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
Krem budyniowy:
Z 600 ml mleka odlać około 140 ml i rozmieszać w nim budynie oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Całość należy energicznie zagotowania się i zgęstnienia.
Gotowy budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, aby całkowicie ostygł. Po tym czasie miękkie (koniecznie!) masło ubić do białości i partiami zmiksować z zimnym budyniem.
Ciasto:
Blat biszkoptu umieścić w formie, nasączyć połową naparu kawy i umieścić na nim 1/2 kremu budyniowego. Całość przykryć drugą częścią biszkopty, nasączyć oraz wyłożyć na niego pozostały krem. Tak przygotowaną część ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie na wierzchu powciskać biszkopty - w taki sposób, aby stały prostopadle i w równych odstępach. Z małych ciastek ściąć doły, a duże przekroić na pół.
Polewa:
Masło lub margarynę roztopić w garnuszku i połączyć z wodą oraz cukrem. Całość zagotować i na chwilę odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie roztopione masło partiami zmiksować z mlekiem w proszku.
Powstałą masę podzielić na 2 części. Jedną z nich wymieszać z kakao. Wierzch ciasta z ułożonymi biszkopcikami na zmianę polać obiema polewami.
Lodową górę wstawić do lodówki, aby polewa stężała - na kilka godzin lub na całą noc.
SylaUla
Di bloguje
SylaUla napisał(a):