Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto góra lodowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 410
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest przepyyyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu. Całość doskonale się kroi i prezentuje bardzo efektownie, nieprawdaż?

Ciasto góra lodowa

Składniki:

Ciasto góra lodowa

Forma o wymiarach 28 x 28 cm, biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200g masła

Polewa:

  • 250g masła/margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao

Ponadto:

  • 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia
  • 150-200g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto góra lodowa

Biszkopt:

Ciasto góra lodowa
Biszkopt można upiec dzień przez przygotowaniem ciasta.

Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie dodać po 1 żółtku, a na koniec ostrożnie wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.

Krem budyniowy:

Ciasto góra lodowa
Do kremu należy użyć masła (nie mixu!), gdyż margaryna będzie wyczuwalna w smaku.

Z 600 ml mleka odlać około 140 ml i rozmieszać w nim budynie oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Całość należy energicznie zagotowania się i zgęstnienia.

Gotowy budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, aby całkowicie ostygł. Po tym czasie miękkie (koniecznie!) masło ubić do białości i partiami zmiksować z zimnym budyniem.

Ciasto:

Ciasto góra lodowa
Aby ciastka lepiej się trzymały - najlepiej z małych delikatnie ściąć doły, a duże przekroić na pół.

Blat biszkoptu umieścić w formie, nasączyć połową naparu kawy i umieścić na nim 1/2 kremu budyniowego. Całość przykryć drugą częścią biszkopty, nasączyć oraz wyłożyć na niego pozostały krem. Tak przygotowaną część ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie na wierzchu powciskać biszkopty - w taki sposób, aby stały prostopadle i w równych odstępach. Z małych ciastek ściąć doły, a duże przekroić na pół.

Polewa:

Ciasto góra lodowa
Do polewy można użyć margaryny, nie wpłynie ona na smak całości.

Masło lub margarynę roztopić w garnuszku i połączyć z wodą oraz cukrem. Całość zagotować i na chwilę odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie roztopione masło partiami zmiksować z mlekiem w proszku.

Powstałą masę podzielić na 2 części. Jedną z nich wymieszać z kakao. Wierzch ciasta z ułożonymi biszkopcikami na zmianę polać obiema polewami.

Lodową górę wstawić do lodówki, aby polewa stężała - na kilka godzin lub na całą noc.