madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Orzechowy miodownik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nasze Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez tego ciasta ponieważ wszyscy je uwielbiają i bardzo szybko znika.

Orzechowy miodownik

Składniki:

Orzechowy miodownik

Ciasto

  • 60 dag. mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy

Warstwa budyniowa

  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 1/2 l mleka

Kajmak

  • 1 puszka masy krówkowej

Polewa orzechowa

Sposób przygotowania:

Orzechowy miodownik

ETAP 1:

Orzechowy miodownik
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy składniki

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy posiekaną margarynę, jaja i żółtka oraz pozostałe składniki i zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji. Dzielimy na trzy równe części.

ETAP 2:

Orzechowy miodownik
Orzechy gotujemy chwilkę w tłuszczu z dodatkami

W rondelku rozpuszczamy tłuszcz dodajemy cukier oraz miód i mieszamy z orzechami. Gotujemy chwilkę razem aby polewa oblepiła orzechy.

ETAP 3:

Orzechowy miodownik
Na jedno ciasto wlewamy polewę orzechową

Trzy równe blaszki o wymiarach 20 na 30 cm. smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem a następnie dno wylepiamy ciastem. Na jedną porcję ciasta wylewamy polewę orzechową. Pieczemy po około 20 minut w 180 stopniach.

ETAP 4:

Orzechowy miodownik
Gotujemy budynie waniliowe w pół litra mleka

Gotujemy budynie na podanej ilości mleka i jeszcze ciepłe rozsmarowujemy na jednej warstwie ciasta a następnie przykrywamy drugim.

ETAP 5:

Orzechowy miodownik
Ciasto smarujemy masą i przykrywamy ciastem z orzechami

Na drugiej warstwie ciasta rozsmarowujemy masę krówkową i przykrywamy ciastem z polewą orzechową.


Tagi:

okazje ciasta