Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Beza z kremem fistaszkowym, borówkami i malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Masło orzechowe ma wręcz uzależniający smak! W kremie z jego dodatkiem rozsmakowałam się na tyle, że wykorzystałam go do kolejnego deseru. Tak powstała beza z kremem fistaszkowym i owocami lata.

Beza z kremem fistaszkowym, borówkami i malinami

Składniki:

Beza z kremem fistaszkowym, borówkami i malinami

 

 

  • Na krem:
  • 300 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Beza z kremem fistaszkowym, borówkami i malinami

Przygotowanie bezy

Beza z kremem fistaszkowym, borówkami i malinami
Do zrobienia bezy polecam użycie białek z jaj

Z białek ubijamy sztywną pianę. Powoli, porcjami dodajemy cukier i miksujemy, aż beza będzie lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Przygotowanie bezy -c.d.

Beza z kremem fistaszkowym, borówkami i malinami
Bezę wyciskamy na papier do pieczenia, tworząc

Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy tak, aby powstał kształt jak na zdjęciu:

Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 100 st.C i suszymy bezę 3 godziny. Potem studzimy w wyłączonym piekarniku.

Przygotowanie kremu

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, mascarpone i masło orzechowe.

Gotowy krem przekładamy do kratera bezy, możemy posmarować nim też boki bezy.

Dekoracja

Beza z kremem fistaszkowym, borówkami i malinami

Na wierzchu bezy układamy maliny i borówki - smak owoców przełamie słodycz bezy i kremu.

Ciasto dekorujemy ozdobami czekoladowymi i listkami mięty.

Tagi:

owoce