Sposób przygotowania:
Beza z kremem fistaszkowym, borówkami i malinamiPrzygotowanie bezy
Z białek ubijamy sztywną pianę. Powoli, porcjami dodajemy cukier i miksujemy, aż beza będzie lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Przygotowanie bezy -c.d.
Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy tak, aby powstał kształt jak na zdjęciu:
Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 100 st.C i suszymy bezę 3 godziny. Potem studzimy w wyłączonym piekarniku.
Przygotowanie kremu
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, mascarpone i masło orzechowe.
Gotowy krem przekładamy do kratera bezy, możemy posmarować nim też boki bezy.
Dekoracja
Na wierzchu bezy układamy maliny i borówki - smak owoców przełamie słodycz bezy i kremu.
Ciasto dekorujemy ozdobami czekoladowymi i listkami mięty.