Sposób przygotowania:
Bezy z oczkiem nugatowym.
Cukier zalać wrzącą wodą,ugotować syrop 3 st."do piórka".Przygo-
-tować naczynie z wrzącą wodą.Ubić pianę,zaparzyć,po trochu wlewając gorący syrop.Wstawić naczynie z pianą na parę i ubijać
aż masa zgęstnieje(ok.30-40 min.),zdjąć z pary,ubijać ciągle,aż do ostudzenia.Szeroką prostokątną blachę wyłożyć natłuszczonym papierem.Na papier wyciskać przez szpryckę lub tubę z papieru
pergaminowego jednakowej wielkości bezy,np.okrągłe-robiąc szpr-
-ycką koliste ruchy.Zrobić małe otworki w masie bezowej na masę
nugatową.Wstawić do letniego piekarnika i obsuszyć je nie rumieniąc.Wyjąć i ostudzić.Masę nugatową sporządzić podobnie,
ubijając pianę z syropem 3 st.dodać miodu,ubijać na parze,aż zgęstnieje,dodać pod koniec wanilię i orzechy i wymieszać.Nabier-
-ać łyżką nugat i nakładać w otworki bezów małe kleksiki jako "Oczka".
-tować naczynie z wrzącą wodą.Ubić pianę,zaparzyć,po trochu wlewając gorący syrop.Wstawić naczynie z pianą na parę i ubijać
aż masa zgęstnieje(ok.30-40 min.),zdjąć z pary,ubijać ciągle,aż do ostudzenia.Szeroką prostokątną blachę wyłożyć natłuszczonym papierem.Na papier wyciskać przez szpryckę lub tubę z papieru
pergaminowego jednakowej wielkości bezy,np.okrągłe-robiąc szpr-
-ycką koliste ruchy.Zrobić małe otworki w masie bezowej na masę
nugatową.Wstawić do letniego piekarnika i obsuszyć je nie rumieniąc.Wyjąć i ostudzić.Masę nugatową sporządzić podobnie,
ubijając pianę z syropem 3 st.dodać miodu,ubijać na parze,aż zgęstnieje,dodać pod koniec wanilię i orzechy i wymieszać.Nabier-
-ać łyżką nugat i nakładać w otworki bezów małe kleksiki jako "Oczka".