marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bezy z oczkiem nugatowym.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Masę na bezy ubić z białek,cukru i wody,ubijając masę na parze,aż zgęstnieje,a potem ostudzić.Wyciskać szprycą na blachę.Wstawić do pieca.

Bezy z oczkiem nugatowym.

Składniki:

Bezy z oczkiem nugatowym.

 

  • Bezy:
  • 5 białek,
  • 50 dkg.cukru,
  • 1/4 l.wody,
  • tłuszcz do formy,
  • papier pergaminowy.
  • Masa nugatowa:
  • 50 dkg.cukru,
  • 20 dkg.miodu,
  • 6 białek,
  • 1 łyżka octu(6%),
  • 1/4 l.wody,
  • 40-50 dkg.łuskanych orzechów laskowych lub włoskich,
  • wanilia.

Sposób przygotowania:

Bezy z oczkiem nugatowym.
Cukier zalać wrzącą wodą,ugotować syrop 3 st."do piórka".Przygo-
-tować naczynie z wrzącą wodą.Ubić pianę,zaparzyć,po trochu wlewając gorący syrop.Wstawić naczynie z pianą na parę i ubijać
aż masa zgęstnieje(ok.30-40 min.),zdjąć z pary,ubijać ciągle,aż do ostudzenia.Szeroką prostokątną blachę wyłożyć natłuszczonym papierem.Na papier wyciskać przez szpryckę lub tubę z papieru
pergaminowego jednakowej wielkości bezy,np.okrągłe-robiąc szpr-
-ycką koliste ruchy.Zrobić małe otworki w masie bezowej na masę
nugatową.Wstawić do letniego piekarnika i obsuszyć je nie rumieniąc.Wyjąć i ostudzić.Masę nugatową sporządzić podobnie,
ubijając pianę z syropem 3 st.dodać miodu,ubijać na parze,aż zgęstnieje,dodać pod koniec wanilię i orzechy i wymieszać.Nabier-
-ać łyżką nugat i nakładać w otworki bezów małe kleksiki jako "Oczka".

Tagi:

beza bezy bezy