Sposób przygotowania:
Bezy z orange curdETAP 1:
Do miski wlewam białka, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i tak stopniowo dodaję kolejny cukier aż poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną i mieszam jeszcze mikserem.
ETAP 2:
Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 120 stopni piekę 20 minut , zmniejszam do 100 stopni i piekę dalej 40 minut termoobieg. Wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki, bezy suszę jeszcze 2 godziny.
ETAP 3:
Pomarańcza szoruję, ścieram na tarce skórkę. Wyciskam z nich sok. Do garnuszka przekładam masło, topię je/ W miseczce mieszam żółtka, cukier, sok z pomarańczy, sok z cytryny, skórkę. wlewam to do masła i na wolnym ogniu mieszam cały czas aż krem zgęstnieje, trzepaczką. Przykrywam folia i wstawiam do lodówki. Przekładam bezy orange curdem