BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1260]

Bhaji hinduskie placki cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam dzisiaj dla rodzinki na popołudniową przekąskę hinduskie placki cebulowe - Bhaji. Placki polecam gdyż są bardzo smaczne, nawet wnuczek co nie lubi za bardzo jeść skusił się i poprosił o więcej.

Bhaji hinduskie placki cebulowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bhaji hinduskie placki cebulowe

 

  • cebule 2 szt,
  • ciasto;
  • mąka 2 szkl,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki,
  • curry 1 łyżeczka,
  • jajka 2,
  • chili szczypta,
  • sól do smaku,
  • mleko lub woda,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Bhaji hinduskie placki cebulowe
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, jajka, curry oraz paprykę, mieszając dodawać wodę lub mleko tyle aby powstało ciasto gęściejsze jak naleśnikowe. Doprawić do smaku solą i szczyptą chili.

Cebulę obrać, przekroić na połówki, każdą pokroić na pół plastry, a następnie dodać do ciasta i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć małe placki.

Smażyć z każdej strony na rumiano.

Placki podawać na ciepło lub na zimno.

Rada;

Można posypać startym serem i zapiec w piekarniku.
Bhaji hinduskie placki cebulowe
Mąkę przesiać do miski ,dodać proszek do pieczenia ,jajka
Bhaji hinduskie placki cebulowe
Dodać curry,paprykę mieszając dodawać tyle wody lub mleka aby powstało ciasto gęściejsze od naleśnikowego
Bhaji hinduskie placki cebulowe
Do ciasta dodać obraną, pokrojoną na pół plastry
Bhaji hinduskie placki cebulowe
Na rozgrzany na patelni olej nakładać porcje ciasta i smażyć nie duże placki
Bhaji hinduskie placki cebulowe
Podawać na ciepło lub na zimno