kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Risotto z dynią i polędwicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Absolutnie przepyszne kremowe risotto z lekko słodkawą dynią i zielonym groszkiem, aromatycznym białym winem i kruchym mięsem z polędwicy wieprzowej. Wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe.

Risotto z dynią i polędwicą

Składniki:

Risotto z dynią i polędwicą

podstawowe

  • (na 4 porcje)
  • 1 duża polędwica wieprzowa
  • 300 g ryżu do risotto (arborio)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 biała cebula
  • 250 g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 250 g zielonego groszku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • świeżo mielony czarny pieprz, sól
  • szafran

Sposób przygotowania:

Risotto z dynią i polędwicą
Polędwicę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Doprawiamy z obu tron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy króciutko (2 minuty na stronę) przygotowaną wcześniej polędwicę. Zdejmujemy na talerz.

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Szklimy na tłuszczu z smażenia polędwicy. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty. Dodajemy pokrojony w średnią kostkę miąższ z dyni oraz białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo dolewamy bulion tak by przykrył ryż. Dokładamy przesmażone wcześniej polędwiczki oraz szczyptę szafranu. Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję bulionu aż do wyczerpania. Dodajemy zielony groszek i przesmażamy aż zmięknie. Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Przysmażamy 1-2 minuty do odparowania. 

Serwujemy na ciepło z lekką sałatką.

Tagi:

danie risotto