Sposób przygotowania:
Cebulowe placki ziemniaczane z mięsnym sosemPlacki
Ziemniaki i cebulę obrać i zmiksować na jednolitą masę. Odsączyć z wody. Powstały krochmal dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze rozgrzać olej na pat. Masę nakładać łyżką formując z nich placki. Smażyć z obu stron aż się zarumienią.
Gulasz
Wołowinę, pieczarki i cebulę pokroić. Rozgrzać olej. Mięso krótko podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do garnka, zalać wodą tylko na tyle, żeby mięso było przykryte. Dodać przyprawy: listki laurowe i ziele angielskie. Dusić około 30-40 min.
Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki i cebulę. Dołożyć do mięsa. Całość dusić ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodać przyprawy. Gulasz można zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Podawać z gęstym, pikantnym sosem pomidorowym (np. sosem Madziarów).