SUPERPRZEPIS

Sernik z białą czekoladą

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Sernik z białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Aksamitny, mega czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach, krem z białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje amatorom czekoladowych smaków.Idealny!

Składniki:

Sernik z białą czekoladą

Spód

  • 15 dag mąki krupczatki
  • 30 g startej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • Szczypta soli
  • 60 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Masa serowo-czekoladowa:

  • 60 dag twarogu tłustego w kostce
  • 50 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki słodkiej kremowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 3 duże jajka
  • 1 białko
  • ½ szklanki cukru
  • 50 g masła

 

Krem z białej czekolady:

 

Dekoracja:

  • 30 g startej gorzkiej czekolady
  • 50 g startej białej czekolady
  • 8-10 sztuk czekoladowych pralin

 

Sposób przygotowania:

Sernik z białą czekoladą

Ciasto:

Sernik z białą czekoladą
Zagniatamy ciasto kruche wylepiamy formę samo dno

Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą czekoladą, dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa:

Sernik z białą czekoladą
białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż będzie płynna

Białą czekoladę połamać, przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę.

ETAP 3:

Sernik z białą czekoladą
masę serową miksujemy z płynną białą czekolada do połączenia

Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja, dodać białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz budyń krótko zmiksować tylko do połączenia aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy, na koniec wlać lejącą białą czekoladę i wymieszać. Wylać na kruchy czekoladowy spód.

ETAP 4:

Sernik z białą czekoladą
masa wylana na kruche ciasto przed pieczeniem

Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 30 minut-pilnować aby sernik się nie zrumienił, ma pozostać biały! W tym celu gdyby była taka potrzeba nakryć wierzch folią aluminiową. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

Krem z białej czekolady:

Sernik z białą czekoladą
śmietankę doprowadzamy do wrzenia rozpuszczamy w niej białą czekoladę

Śmietanę kremówkę doprowadzić do wrzenia, chwilę przestudzić dodać połamaną czekoladę zostawić na chwilę do rozpuszczenia, po czym wymieszać na gładką jednolitą masę. Zimną wstawić na całą noc do lodówki.

ETAP 6:

Sernik z białą czekoladą
dobrze schłodzoną masę miksujemy z serkiem mascarpone

Następnego dnia do masy dołożyć serek mascarpone i zmiksować do uzyskania puszystego kremu, wyłożyć na zimny sernik, udekorować startymi czekoladami i pralinkami.