VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym stole.

Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem

Składniki:

Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem

 

  • Tortownica 24 cm
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki śmietany 18%

 

 

  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g)
  • 3 łyżki cukru

 

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem
Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wylepić dno i boki tortownicy ciastem z lodówki. Jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić w kostkę lub plastry. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić jabłka, posypać je cynamonem i cukrem. Dusić około 20 minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na dno tortownicy. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie. Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń. Część ciasta, które zostało w zamrażarce rozwałkować i powycinać różne kształty foremkami wielkanocnymi (baranek, kura, kurczaczek, zając, motyl, kwiatek). Poukładać na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50 minut.