WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Delikatny sernik z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekki serniczek bez pieczenia z białą czekoladą na kakaowym spodzie.

Delikatny sernik z białą czekoladą

Składniki:

Delikatny sernik z białą czekoladą

 

  • 500 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 300 g białej czekolady
  • skórka pomarańczowa
  • sherry
  • konfitura
  • 1,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Delikatny sernik z białą czekoladą
Masło rozpuścić z cukrem i dodać kakao, zagotować. Dobrze wymieszać i wystudzić. Następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać na blaszkę i piec ok 40 minut w temp 180ºC. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Przełożyć konfiturą. Białą czekoladę rozpuścić i wystudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder, mascarpone i czekoladę. Bardzo delikatnie wymieszać. Dodać namoczoną w sherry skórkę pomarańczową. Masę sernikową wyłożyć na ciasto i wyrównać. Posypać kakao. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.