Sposób przygotowania:
Panna cotta z białą czekoladą, galaretką, jagodami
1. W garnuszku wymieszać mleko, czekoladę, cukier i 300ml. Śmietany 36%. Wszystko podgrzać do momentu rozpuszczenia się czekolady (mieszanka nie może się zagotować!) Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostudzenia. 2. Żelatynę dobrze rozpuścić w gorącej wodzie, wlać do jeszcze ciepłej mieszaniny, wymieszać. 3. Galaretkę rozpuścić w 450ml. wrzącej wody, pozostawić do ostudzenia. Przelać do 4 kieliszków na wino, lub pucharków. Umieścić kieliszki w keksówce (lub jakiejś innej wysokiej formie) i ustawić na skos, tak aby galaretka po stężeniu była lekko przechylona :). Włożyć do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia. 4. Na stężałą galaretkę wylać Panna cottę. Włożyć do lodówki do stężenia (już w normalnej pozycji) 5. 200ml. Śmietany 36% ubić na sztywno dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę wyłożyć na Panna cottę i udekorować jagodami. Smacznego!
marietta