Sposób przygotowania:
Limonkowy sernik z białą czekoladą i truskawkami
Przygotowanie zaczynamy od spodu sernika. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub w garnuszku- odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy za pomocą malaksera (można wałkiem do ciasta) i wsypujemy okruchy do miski – dodajemy przestudzone ciasto i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą wylepiamy małą tortownicę po czym schładzamy ciasto przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W czasie kiedy spód ciasta się chłodzi przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą prawie białą masę – stopniowo dodajemy do niej serek homogenizowany i biały – mieszamy aż składniki się połączą. Do masy serowej dodajemy skórkę i sok z limonki i mąkę ziemniaczaną. Mója masa miała konsystencję gęstej śmietany, jeśli Wasza będzie rzadsza dodajcie więcej mąki ziemniaczanej lub budyń np. śmietankowy.
Na spód ciasta wlewamy masę serową. Do piekarnika wkładamy blachę do pieczenia na nią wylewamy gorąco wodę, kładziemy kratkę do pieczenia a na niej ciasto. Ciasto pieczemy 45-60 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i podgrzewamy ją na wolnym ogniu ( nie może się zagotować ). Do gorącej śmietany dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy wszystko razem aż do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do przestygnięcia. Wystudzone ciasto polewamy polewą i odstawiamy do lodówki na około godzinę, przed podaniem sernik dekorujemy truskawkami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W czasie kiedy spód ciasta się chłodzi przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą prawie białą masę – stopniowo dodajemy do niej serek homogenizowany i biały – mieszamy aż składniki się połączą. Do masy serowej dodajemy skórkę i sok z limonki i mąkę ziemniaczaną. Mója masa miała konsystencję gęstej śmietany, jeśli Wasza będzie rzadsza dodajcie więcej mąki ziemniaczanej lub budyń np. śmietankowy.
Na spód ciasta wlewamy masę serową. Do piekarnika wkładamy blachę do pieczenia na nią wylewamy gorąco wodę, kładziemy kratkę do pieczenia a na niej ciasto. Ciasto pieczemy 45-60 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i podgrzewamy ją na wolnym ogniu ( nie może się zagotować ). Do gorącej śmietany dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy wszystko razem aż do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do przestygnięcia. Wystudzone ciasto polewamy polewą i odstawiamy do lodówki na około godzinę, przed podaniem sernik dekorujemy truskawkami.
smokii
Hrabina w kuchni
Igraszki Losu