Sposób przygotowania:
Biała Gwiazda
Na wstępie chciałbym zaznaczyć,że ten przepis wstawiłem też na innej stronie o gotowaniu.Jeśli moderator uzna to za niedopuszczalne -proszę o usunięcie tego przepisu.Nie jest moją intencją łamanie zasad.Przepis jest podobny do Domu dla Agi-te same składniki lecz okazja inna.Oba torty robiłem w ten sam weekend i dlatego "treść" jest podobna.Reszta już nie... Kilka dni wcześniej należy odlać z czekolady dwie połówki piłki(formę kupiłem w Lidlu,silikonowa,najlepiej ją wstawić do lodówki)Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej,wlać do formy i szybko obracając oblać ścianki,nadmiar wylać(nadaje się do ponownego stopienia).Po zastygnięciu z masy cukrowej wyciąć łaty i przykleić na piłkę Herb klubu też trzeba zrobić wcześniej z masy cukrowej,wycinając poszczególne elementy z kolorowej masy i naklejając je na siebie(wystarczy je zmoczyć delikatnie wodą)Po 2-3 dniach masa wyschnie i można herb będzie oprzeć o piłkę. Biszkopt robimy tradycyjnie ubijając jajka z cukrem na "puszysto",dolewamy powoli olej(tort nie będzie wymagał dodatkowego nasączenia)mieszamy z mąką,pieczemy w temp.180*C-45 min.,studzimy,dzielimy na 3 placki. 2 Palmy ubijamy,dodając po łyżce Nutelli,sprawdzamy smak kremu według swojego uznania.2 pozostałe margaryny ubijamy osobno,łączymy z ubitymi jajkami z cukrem,mieszamy ze spirytusem i aromatem.Kremem z Nutellą przekładamy tort natomiast białym obsmarowujemy go a resztę barwimy według potrzeb.Masę cukrową wywałkowujemy i obkładamy tort.Trawę robimy przed położeniem piłki aby się przykleiła i nie sturlała z tortu.I koniecznie po zakończeniu wstawić do lodówki aby krem stężał.Teraz już można odetchnąć pełną piersią...
marietta