Bob39

Bob39

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Biała Gwiazda

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tort dla kibica Wisły Kraków

Biała Gwiazda Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biała Gwiazda

 

  • 10 jajek+1szkl.cukru+2szkl.mąki+2 łyżki oleju-biszkopt,
  • 2 margaryny Palma+słoik Nutelli,
  • kostki margaryny Palma+2 jajka+3 łyżki cukru+2łyżki spirytusu+esencja cytrynowa-krem cytrynowy,
  • Masa cukrowa dekoracyjna+barwniki,
  • Forma silikonowa w kształcie piłki-ja kupiłem w Lidlu,
  • 4 tabliczki czekolady-gorzkiej (400g w sumie),

Sposób przygotowania:

Biała Gwiazda
Na wstępie chciałbym zaznaczyć,że ten przepis wstawiłem też na innej stronie o gotowaniu.Jeśli moderator uzna to za niedopuszczalne -proszę o usunięcie tego przepisu.Nie jest moją intencją łamanie zasad.Przepis jest podobny do Domu dla Agi-te same składniki lecz okazja inna.Oba torty robiłem w ten sam weekend i dlatego "treść" jest podobna.Reszta już nie... Kilka dni wcześniej należy odlać z czekolady dwie połówki piłki(formę kupiłem w Lidlu,silikonowa,najlepiej ją wstawić do lodówki)Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej,wlać do formy i szybko obracając oblać ścianki,nadmiar wylać(nadaje się do ponownego stopienia).Po zastygnięciu z masy cukrowej wyciąć łaty i przykleić na piłkę Herb klubu też trzeba zrobić wcześniej z masy cukrowej,wycinając poszczególne elementy z kolorowej masy i naklejając je na siebie(wystarczy je zmoczyć delikatnie wodą)Po 2-3 dniach masa wyschnie i można herb będzie oprzeć o piłkę. Biszkopt robimy tradycyjnie ubijając jajka z cukrem na "puszysto",dolewamy powoli olej(tort nie będzie wymagał dodatkowego nasączenia)mieszamy z mąką,pieczemy w temp.180*C-45 min.,studzimy,dzielimy na 3 placki. 2 Palmy ubijamy,dodając po łyżce Nutelli,sprawdzamy smak kremu według swojego uznania.2 pozostałe margaryny ubijamy osobno,łączymy z ubitymi jajkami z cukrem,mieszamy ze spirytusem i aromatem.Kremem z Nutellą przekładamy tort natomiast białym obsmarowujemy go a resztę barwimy według potrzeb.Masę cukrową wywałkowujemy i obkładamy tort.Trawę robimy przed położeniem piłki aby się przykleiła i nie sturlała z tortu.I koniecznie po zakończeniu wstawić do lodówki aby krem stężał.Teraz już można odetchnąć pełną piersią...
Biała Gwiazda
Niestety nie robiłem zdjęć podczas produkcji-tak wyglądał z boku