gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Biała kapusta z zasmażką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowana kapusta to typowo śląskie danie, nasze ulubione. Zazwyczaj robię z kiszonej kapusty, ale tym razem zrobiłam z białej kapusty, też było pyszne.

Biała  kapusta z zasmażką  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Biała kapusta z zasmażką

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • zasmażka
  • 2-3 plastry boczku wędzonego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki kopiaste mąki
  • 1 szklanka wody
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 kg ziemniaków ale może być trochę więcej

Sposób przygotowania:

Biała kapusta z zasmażką
Kapustę szatkujemy dajemy do garnka zalewamy wodą i gotujemy.

Do kapusty dodajemy podczas gotowania startą na tarce marchewkę.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Boczek wędzony kroimy w kostkę dajemy do rondla, wlewamy olej, wysmażamy boczek.

Do boczku dajemy mąkę,  rumienimy chwilę, wlewamy wodę, robimy zasmażkę, jeżeli wyjdzie za gęsta to można wlać trochę wody.

Ugotowaną kapustę odsączamy, doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy ocet, mieszamy.

Do kapusty wlewamy zasmażkę, mieszamy.

Ugotowane gorące ziemniaki odsączamy z wody, tłuczemy i dodajemy do kapusty, mieszamy.

Tak przygotowane danie można podać z kotletem mielonym albo z duszonymi żeberkami pycha.



POLECAM!!!
Biała  kapusta z zasmżką
Kapustę szatkujemy dodajemy startą marchewkę gotujemy.
Biała  kapusta z zasmżką
Boczek wytapiamy razem z odrobiną oleju.
Biała  kapusta z zasmżką
Z boczku robimy zasmażkę doprawiamy pieprzem.
Biała  kapusta z zasmżką
Do ugotowanej odsączonej kapusty dodajemy przyprawy i ocet
Biała  kapusta z zasmżką
Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem .
Biała  kapusta z zasmżką
Do kapusty dodajemy zasmażkę i ziemniaki mieszamy.

Tagi:

danie