Sposób przygotowania:
Focaccia z winogronami - przysmak ToskaniiPrzygotowanie rozczynu
Przygotowanie focacci rozpoczynamy od zrobienia rozczynu.
W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę miodu, zalewamy letnią wodą.
Całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
1. etap przygotowania ciasta
Mąkę wsypujemy do dużej, głębokiej miski. W mące robimy dołek, wlewamy przygotowany rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, dodając stopniowo letnią wodę.
Z wyrobionego ciasta formujemy kule, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny.
2. etap przygotowania ciasta
Formę do pieczenia o wymiarach 40 x 30 cm smarujemy olejem.
Ciasto ponownie zagniatamy dodając 40 g cukru i 4 łyżki oleju extravergine d'oliva.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
Pierwszą część ciasta wykładamy na dno formy, który pokrywamy połową winogron, 1 łyżką cukru.
Całość polewamy 1 łyżką oleju extravergine d'oliva.
Placek przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy resztę winogron i cukru oraz 2 łyżki oleju extravergine d'oliva.
Focaccie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut.
SylaUla
grandepiccolacuoca