grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Focaccia z winogronami - przysmak Toskanii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Focaccia z winogronami (schiacciata con l'uva) we Florencji nazywana "stiaccia" to typowe ciasto kuchni toskańskiej. Focaccia to nic innego niż słodki chleb dodatkiem winogron, odrobiną cukru i oleju extravergine d'oliva.

Focaccia z winogronami - przysmak Toskanii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Focaccia z winogronami - przysmak Toskanii

 

Sposób przygotowania:

Focaccia z winogronami - przysmak Toskanii

Przygotowanie rozczynu

Focaccia z winogronami - przysmak Toskanii
Drożdże powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie focacci rozpoczynamy od zrobienia rozczynu.

W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę miodu, zalewamy letnią wodą.

Całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.

Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

1. etap przygotowania ciasta

Focaccia z winogronami - przysmak Toskanii
Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki.

Mąkę wsypujemy do dużej, głębokiej miski. W mące robimy dołek, wlewamy przygotowany rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, dodając stopniowo letnią wodę.

Z wyrobionego ciasta formujemy kule, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny.

2. etap przygotowania ciasta

Focaccia z winogronami - przysmak Toskanii

Formę do pieczenia o wymiarach 40 x 30 cm smarujemy olejem.

Ciasto ponownie zagniatamy dodając 40 g cukru i 4 łyżki oleju extravergine d'oliva.

Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.

Pierwszą część ciasta wykładamy na dno formy, który pokrywamy połową winogron, 1 łyżką cukru.

Całość polewamy 1 łyżką oleju extravergine d'oliva.

Placek przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy resztę winogron i cukru oraz 2 łyżki oleju extravergine d'oliva.

Focaccie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut.