Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kapusta z pieczarkami i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kapusta biała z koperkiem i pieczarkami to wyśmienity dodatek na ciepło do dania z mięsem. Rewelacja.

Kapusta z pieczarkami i koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta z pieczarkami i koperkiem

 

  • 30-40 dag kapusty białej
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 5-10 dag pieczarek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kapusta z pieczarkami i koperkiem
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli, blanszować, osączyć. Z mąki i połowy oliwy zrobić rumianą zasmażkę. Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i posiekane pieczarki. Połączyć z kapustą, wlać odrobinę wody, wsypać koperek, startą na tace marchewkę, gotować przez kilka minut. Następnie dodać zasmażkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, zagotować.
Kapusta z pieczarkami i koperkiem
Poszatkowaną kapustę blanszować w osolonej wodzie
Kapusta z pieczarkami i koperkiem
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki
Kapusta z pieczarkami i koperkiem
Do kapusty wsypać pieczarki marchewkę i posiekany koperek gotować
Kapusta z pieczarkami i koperkiem
Połączyć z zasmażką doprawić do smaku zagotować

Tagi:

kapusta