bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Tak przyrządzona kiełbasę podaję zawsze śniadanie Wielkanocne,ale polecam również jako danie obiadowe. Wszyscy goście się nią zajadają.

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną

Składniki:

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną

 

  • 5 białych kiełbas surowych
  • 2 cebule
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • Garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżki kminku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól
  • Olej

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną
Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oleju .Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę , majeranek,kminek,ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.Smażymy jeszcze przez chwilę.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli ,kiełbasę nakłuwamy wykałaczką ,układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę .Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.