Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa pieczona z piwem
cebule obrałam, pokroiłam w cienkie pół plasterki. Wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem i od razu posoliłam - smażyłam kilka chwil mieszając, tylko tyle żeby się zeszkliła. Dodałam przyprawę ognistą, wymieszałam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyłam kiełbasę nie przecinając pętek, ale każdy kawałek kilkakrotnie nakłułam wykałaczką. Wlałam ok. 1/2 szkl. piwa - u mnie właśnie takie bo innego nie miałam, ale może i dobrze bo nie jest ani gorzkie ani zbyt intensywne. Musztardę zmieszałam z miodem i posmarowałam miksturą wierzch kiełbasek. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 30-40 minut co jakiś czas polewając kiełbaski sosem powstałym podczas pieczenia. Podałam z wiejskim chlebem, którym można było wytrzeć resztki sosu z talerzu. Do tego chrzan albo ćwikła z chrzanem - jak kto woli. Było pysznie :)
msewka