Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Biała kiełbasa pieczona z piwem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

moja miłość do kiełbasy białej jest wielka więc przygotowuję ją na różne sposoby

Biała kiełbasa pieczona z piwem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kiełbasa pieczona z piwem

 

  • 10 niedużych kawałków białej, surowej kiełbasy
  • 3 duże cebula
  • 2 łyżeczki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognistej
  • ok. 125 ml piwa - u mnie Desperados

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa pieczona z piwem
cebule obrałam, pokroiłam w cienkie pół plasterki. Wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem i od razu posoliłam - smażyłam kilka chwil mieszając, tylko tyle żeby się zeszkliła. Dodałam przyprawę ognistą, wymieszałam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyłam kiełbasę nie przecinając pętek, ale każdy kawałek kilkakrotnie nakłułam wykałaczką. Wlałam ok. 1/2 szkl. piwa - u mnie właśnie takie bo innego nie miałam, ale może i dobrze bo nie jest ani gorzkie ani zbyt intensywne. Musztardę zmieszałam z miodem i posmarowałam miksturą wierzch kiełbasek. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 30-40 minut co jakiś czas polewając kiełbaski sosem powstałym podczas pieczenia. Podałam z wiejskim chlebem, którym można było wytrzeć resztki sosu z talerzu. Do tego chrzan albo ćwikła z chrzanem - jak kto woli. Było pysznie :)
Biała kiełbasa pieczona z piwem
cebule obrałam, pokroiłam w cienkie pół plasterki. Wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem i od razu posoliłam - smażyłam kilka chwil mieszając, tylko tyle żeby się zeszkliła.
Biała kiełbasa pieczona z piwem
Na cebuli ułożyłam kiełbasę nie przecinając pętek, ale każdy kawałek kilkakrotnie nakłułam wykałaczką.
Biała kiełbasa pieczona z piwem
w kubeczku wymieszałam musztardę z miodem
Biała kiełbasa pieczona z piwem
tą miksturą posmarowałam wierzch kiełbasek a całość podlałam piwem