Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa pieczona z ziemniakamiETAP 1:
Białą kiełbasę zaparzyć w garnku - zalać wodą, dodać liście laurowe oraz ziela angielskie i zagotować, nie doprowadzając do wrzenia. Po zagotowaniu, zdjąć garnek z ognia i pozostawić kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min.
ETAP 2:
Obraną cebulę pokroić w piórka i podsmażyć do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Obrane
i umyte ziemniaki pokroić w półksiężyce ( każdy ziemniak na 8 części ).
W naczyniu żaroodpornym ułożyć zaparzone białe kiełbasy, a pomiędzy nimi powkładać ziemniaki. Wierzch posypać podsmażoną cebulę.
ETAP 3:
Do podgrzanego bulionu dodać musztardę francuską oraz przyprawy - obie papryki, majeranek oraz pieprz . Wymieszać i zalać kiełbasy. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min.
ETAP 4:
Po tym czasie, odkryć folię i podlać białym winem. Piec kolejne 30 min. już bez przykrycia.
Przed podaniem wina ziemniaki powinny być prawie miękkie, gdyż w kwaśnym środowisku, ziemniaki nie upieką się i będą twarde.