Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Białka kiełbasa pieczona w piekarniku razem z cebulą i ziemniakami,w sosie winnym z musztardą francuską

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami

 

  • 6 białych kiełbas surowych
  • 2 cebule
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren angielskich
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami

ETAP 1:

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami
Na samym początku kiełbasę trzeba zaparzyć w garnku

Białą kiełbasę zaparzyć w garnku - zalać wodą, dodać liście laurowe oraz ziela angielskie i zagotować, nie doprowadzając do wrzenia. Po zagotowaniu, zdjąć garnek z ognia i pozostawić kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min.

ETAP 2:

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami
Pomiędzy białą kiełbasą układamy ziemniaki i posypujemy cebulą

Obraną cebulę pokroić w piórka i podsmażyć do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Obrane
i umyte ziemniaki pokroić w półksiężyce ( każdy ziemniak na 8 części ).
W naczyniu żaroodpornym ułożyć zaparzone białe kiełbasy, a pomiędzy nimi powkładać ziemniaki. Wierzch posypać podsmażoną cebulę.

ETAP 3:

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami
Całość zalewamy bulionem z musztardą francuską

Do podgrzanego bulionu dodać musztardę francuską oraz przyprawy - obie papryki, majeranek oraz pieprz . Wymieszać i zalać kiełbasy. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min.

ETAP 4:

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami
Wino wlewamy na samym końcu, gdy ziemniaki są miękkie

Po tym czasie, odkryć folię i podlać białym winem. Piec kolejne 30 min. już bez przykrycia.
Przed podaniem wina ziemniaki powinny być prawie miękkie, gdyż w kwaśnym środowisku, ziemniaki nie upieką się i będą twarde.