Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa po staropolsku
Białą kiełbasę włożyć do szerokiego rondla, zalać taką ilością zimnej wody, by całkiem przykryła kiełbasę. Dodać oliwę i wolno gotować na małym ogniu, aż prawie cała woda odparuje.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Cebulę włożyć do patelni z rozpuszczonym smalcem, lekko poddusić, dodać piwo i dusić wszystko razem z białą kiełbasa, na lekko złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.
Gorąca kiełbasę podawać z dodatkiem kiszonego ogórka.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Cebulę włożyć do patelni z rozpuszczonym smalcem, lekko poddusić, dodać piwo i dusić wszystko razem z białą kiełbasa, na lekko złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.
Gorąca kiełbasę podawać z dodatkiem kiszonego ogórka.