agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Biała kiełbasa po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosty sposób na pyszną białą kiełbasę. Pyszna , rozpływająca się w ustach kiełbasa. Zaspokoi każde męskie podniebienie.

Biała kiełbasa po staropolsku

Składniki:

Biała kiełbasa po staropolsku

 

  • 75 dag białej surowej kiełbasy (nie parzonej),
  • 1 łyżka smalcu,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml piwa,
  • 4 kiszone ogórki

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa po staropolsku
Białą kiełbasę włożyć do szerokiego rondla, zalać taką ilością zimnej wody, by całkiem przykryła kiełbasę. Dodać oliwę i wolno gotować na małym ogniu, aż prawie cała woda odparuje.

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Cebulę włożyć do patelni z rozpuszczonym smalcem, lekko poddusić, dodać piwo i dusić wszystko razem z białą kiełbasa, na lekko złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.

Gorąca kiełbasę podawać z dodatkiem kiszonego ogórka.