Domowa kiełbasa swojska nie będzie sucha, jeżeli zostanie zachowana proporcja pomiędzy ilością mięs chudych i tłustych. Chcąc przygotować bardzo chudą kiełbasę, warto pamiętać: dodatek tłuszczu sprawia, że wyrób jest smaczny i soczysty.

Akcesoria niezbędne do samodzielnego zrobienia kiełbasy to maszynka do mielenia mięsa oraz nasadka (do tej maszynki) do nadziewania.

Mięso do domowej kiełbasy

Kiełbasę można robić ze wszystkich rodzajów mięsa: drobiu, wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny. Jeżeli kiełbasa ma być wyłącznie z piersi kurczaka i polędwicy cielęcej, warto dodać do niej odrobinę podgardla lub boczku.

Jelita do kiełbasy

Mięsnym nadzieniem można wypełniać jelita naturalne lub sztuczne. Osobom początkującym poleca się drugą opcję, która jest mocniejsza. Bez względu na rodzaj, bardzo ważne jest ich wcześniejsze przygotowanie. Polega ono na wypłukaniu jelit w zimnej wodzie i rozwieszeniu na brzegu np. garnka lub miski w taki sposób, by się nie splątały.

Jelita nie są potrzebne, jeżeli kiełbasa ma być później ugotowana. Wtedy wystarczy zawinąć wałeczki ze zmielonego i doprawionego mięsa w folię aluminiową lub spożywczą, zawiązać na końcach (tworząc coś na kształt cukierka) i ugotować we wrzątku lub na parze.

Przyprawy do kiełbasy domowej roboty

Rodzaj przypraw najlepiej dobierać według własnych preferencji. Podstawowym zestawem dodatków do domowej kiełbasy jest sól, pieprz i czosnek.

Do kiełbasy drobiowej można dodać rozmaryn lub bazylię. Wieprzowina doskonale komponuje się z papryką wędzoną, gorczycą i gałką muszkatołową. Wykwintny smak kiełbasy wołowej uzyska się dzięki odrobinie cząbru lub ziół prowansalskich. Koniecznym akcentem smakowym w kiełbasie z dzika czy zająca jest jałowiec.

Kiełbasy wędzone lub gotowane

Kiełbasę można uwędzić samodzielnie, nawet gdy nie dysponuje się wędzarnią. Najważniejsze jest drewno z drzewa dębowego lub olchowego. Najlepsze są zrębki wędzarnicze (można kupić takie zestawy w internecie). Potrzebny będzie też duży garnek, folia aluminiowa, metalowa kratka lub wkładka do gotowania na parze i pokrywka. Garnek wykłada się folią aluminiową, na dno sypie się zrębki (można dodać jeszcze łyżeczkę czarnej herbaty liściastej), układa kratkę, na niej kiełbasę i stawia się przykryty pokrywką garnek na palniku o małym płomieniu. Po chwili drewno zaczyna się tlić i wydziela się dym. Wędzenie tym sposobem trwa około 30 minut. Po uwędzeniu kiełbasę trzeba sparzyć we wrzątku.

Gotowanie kiełbasy jest znacznie prostsze. Wystarczy obgotować gotowe pęta w osolonym wrzątku.
Kiełbasa z cebulą

Kiełbasa z cebulą

Kiełbasa z cebulą świetnie nadaje się na pożywne śniadanie lub szybki obiad. Zazwyczaj przygotowuje się ją na patelni, choć można ją zapiec również w piekarniku lub na grillu. Przed smażeniem, należy ponacinać ją tak, by tłuszcz się w niej znajdujący mógł się wytopić. Cebula do kiełbasy może być biała lub czerwona. Aby była mięciutka i soczysta, wystarczy podlać ją odrobiną wody lub sosu sojowego. Kiełbasę można smażyć na oleju, oliwie bądź smalcu, w zależności od preferencji.

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona

Pieczona biała kiełbasa to przysmak kojarzony głównie z Wielkanocą. Potrawę przyrządza się zazwyczaj w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym), ale znane są także przepisy na białą kiełbasę pieczoną na patelni. Najpopularniejsze warianty tego dania to biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie lub sosie chrzanowym. Obowiązkowym składnikiem tej potrawy jest też pokrojona cebula.

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa to wyrób z mięsa wieprzowego. Swój charakterystyczny jasny kolor zawdzięcza dużej ilości tłuszczów. Tradycyjną białą kiełbasę wykonuje się z boczku, łopatki i podgardla. W niektórych przepisach zalecane jest także dodanie wołowiny. Polska kiełbasa biała jest sprzedawana w stanie surowym, przed spożyciem należy ją upiec lub ugotować. Miłośnicy gotowania mogą pokusić się o przyrządzenie białej kiełbasy domowej roboty. Wyrób doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnego żurku lub samodzielne danie, np. kiełbasa pieczona.

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona ma wspaniały smak i jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi majeranku. Dobrze komponuje się z zasmażaną czerwoną kapustą lub buraczkami oraz z cząstkami pieczonych ziemniaków. Taki obiad zadowoli każdego domownika, a także niespodziewanych gości. Biała kiełbasa zapiekana z cebulą, pieczarkami, czy z piwem to pyszne i sycące danie.

Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku to pyszna konserwa domowa, z galaretką na dnie i tłuszczykiem na górze. Świetnie smakuje z pajdą chleba, smalczykiem i ogórkiem kiszonym. Do jej przygotowania potrzeba: mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej z dodatkiem odrobiny boczku), majeranku, soli peklowej, pieprzu i czosnku. Całość należy zmielić, najlepiej w maszynce, i wyrobić ręcznie na w miarę jednolitą masę. Mięso trzyma się w wyparzonych oraz szczelnie zakręconych słoikach.

Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie to danie przygotowywane głównie w okresie wielkanocnym, ale sprawdzi się także jako powszedni obiad lub kolacja. Do przyrządzenia potrawy używa się surowej białej kiełbasy, którą zalewa się jasnym piwem i zapieka w piekarniku. Warto dodać także pokrojoną cebulę, kilka łyżek musztardy i odrobinę miodu. Nie może zabraknąć także aromatycznego majeranku.

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Leczo jest warzywnym gulaszem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Jego podstawowymi składnikami są: papryka, cebula i pomidory. Częstym dodatkiem jest również cukinia. W kuchni polskiej do klasycznego leczo dodaje się kiełbasę, niekiedy boczek lub mielone mięso wieprzowe. W tradycyjnej wersji składniki gulaszu smaży się na smalcu. Potrawę doprawia się słodką i ostrą, mieloną papryką, solą oraz świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Leczo doskonale smakuje podawane z pieczywem białym lub razowym.

Kabanos

Kabanos

Kabanosy to cienkie kiełbaski tradycyjnie przyrządzane z mięsa wieprzowego. Znane są jednak także kabanosy drobiowe (z kurczaka, indyka), kabanosy z dziczyzny (jelenia, dzika), z koniny, a nawet z łososia. Kabanosy charakteryzują się tym, że są mocno uwędzone i wysuszone. Można z nich przyrządzić smaczne przekąski na imprezę, na przykład kabanosy w cieście francuskim, szaszłyki z kabanosem, koreczki, tortille i mini kanapki.

Kaszanka z grilla

Kaszanka z grilla

Kaszanka zwłaszcza taka domowa wspaniale smakuje na wiele sposobów. Możemy przygotować ją na patelni, czy w piekarniku. Świetnym pomysłem będzie przyrządzenie kaszanki z grilla, z dodatkiem cebuli, jabłek i ziół. Zawijamy ją w folię aluminiową razem z dodatkami i opiekamy ją z każdej strony. Podajmy ją z dodatkiem kiszonej kapusty i kromką świeżego chleba.

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa może być podstawą dla przyrządzania wielu pysznych dań. Mocno przyprawiona majerankiem, krucha i soczysta. Pasuje na weekendowe śniadanie, łatwy w przygotowaniu obiad, czy sycącą kolację. Biała kiełbasa pieczona, parzona, smażona, czy z grilla będzie zawsze świetnie smakować. Możemy podawać ją z różnymi dodatkami, pieczonymi warzywami, kaszą, czy kiszoną kapustą.

Zapiekanka z kiełbasą

Zapiekanka z kiełbasą

Zapiekanka z kiełbasą doskonale nadaje się na szybki obiad, gdyż nie wymaga zbyt wielu składników. Danie smakuje jednak tak wyśmienicie, że pasuje również na nieco bardziej oficjalną okazję. Potrawa ta wymaga dodatków, takich jak ziemniaki, cebula, czosnek, kiełbasa, jajko i ser. Składniki świetnie się łączą z sosem musztardowym lub majonezowym. Danie dobrze jest przyprawić też bazylią, gałką muszkatołową i kolendrą.

Polecane przepisy do kategorii Kiełbasa domowa

Znaleźliśmy 657 przepisów w kategorii Kiełbasa domowa