pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Biała kiełbasa w sosie musztardowo-piwny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

biała kiełbasa gotowana w jasnym piwie

Biała kiełbasa w sosie musztardowo-piwny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kiełbasa w sosie musztardowo-piwny

 

  • biała kiełbasa 40 dag
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • musztarda 2 łyżeczki
  • chleb ½ piętki
  • piwo jasne 400ml

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa w sosie musztardowo-piwny
Białą kiełbasę zalewamy piwem. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy kilkanaście minut. Gdy cześć piwa wyparuje dolewamy ocet balsamiczny. Połowę piętki z chleba ścieramy na tarce. Wsypujemy do gotującej się kiełbasy, aby zgęściła sos. Dodajemy jeszcze musztardę i mieszamy. Gotujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Podajemy z białym pieczywem. Dla osób lubiących łagodniejszą goryczkę proponuje użyć piwa z lemoniadą. Smacznego.
Biała kiełbasa w sosie musztardowo-piwny
Białe kiełbaski zalewamy piwem i gotujemy
Biała kiełbasa w sosie musztardowo-piwny
Podczas gotowania dodajemy octu balsamicznego
Biała kiełbasa w sosie musztardowo-piwny
Skrókę chleba ścieramy na drobnej tarce
Biała kiełbasa w sosie musztardowo-piwny
Do gotującej się kiełbasy dodajemy musztardę i starą skórkę chleba