jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Biała kiełbasa w jabłkach i cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tak przygotowane mogą stanowić zarówno danie obiadowe jak i kolację. Danie powstaje szybko i prosto!

Biała kiełbasa w jabłkach i cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kiełbasa w jabłkach i cebuli

 

  • Składniki:
  • 4 białe kiełbasy,
  • 2 jabłka,
  • 4-5 cebuli,
  • olej do przysmażenia cebuli,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • papryka ostra do smaku,
  • ok 1 łyżeczka majeranku,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • ok 1/3 łyżeczki cukru,
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa w jabłkach i cebuli
Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażmy na oleju, by zmiękła. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką i majerankiem. Miękką cebule przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nacinamy pod skosem i układamy na cebuli. Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Pokrojone układamy wokół kiełbasek. Całość oprószamy majerankiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kiełbaski zapiekamy około 20 minut (180°C). Gotowe porcjujemy, dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
Biała kiełbasa w jabłkach i cebuli
Cebule kroimy w piórka i przysmażamy na patelni. doprawiamy do smaku.
Biała kiełbasa w jabłkach i cebuli
Kiełbasę nacinamy delikatnie pod skosem w równych odstępach
Biała kiełbasa w jabłkach i cebuli
Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części
Biała kiełbasa w jabłkach i cebuli
Cebule układamy w naczyniu żaroodpornym. na wierzch wykładamy kiełbasę i jabłka