Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubię eksperymentować z marynatami do mięs .

Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i

 

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i
Mięso umyć i osuszyć .Uformować w równy kawałek . Przygotować pastę przyprawową mieszając olej z miodem , majerankiem , papryką , pieprzem , solą . Natrzeć dokładnie mięso i zostawić zawinięte w lodówce na kilka godzin .
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Posypać pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonymi w plasterki obranym jabłkiem. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie- podlać wodą .
Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C .Piec 1,5 godziny od chwili kiedy temperatura się ustali . Wyjąć mięso i zostawić by ostygło . Kroić zależnie od potrzeby w cienkie ( na zimno ) lub grubsze plastry ( na ciepło )
Sos zmiksować - można podlać śmietanką i podawać do schabu na ciepło .

Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta .

* Sos od pieczeni odłożyć i potem piec w nim białą kiełbasę sparzoną . Jest to najlepszy sposób na nadanie kiełbasie smaku jaki znam - uduszenie jej po sparzeniu w sosie od pieczonej wieprzowiny .
Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i
Mieso natarte marynatą obłożyc cebulą i jabłkami
Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i
Piec po podlaniu wodą aż mięso będzie miękkie
Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i
Wyjąć mieso a sos doprawić - mieso musi ,, odetchnąć" by się nie kruszyło
Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i
Pokroić wystudzone mieso na plasterki ( grubość zależy od upodobania )