Sposób przygotowania:
Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i
Mięso umyć i osuszyć .Uformować w równy kawałek . Przygotować pastę przyprawową mieszając olej z miodem , majerankiem , papryką , pieprzem , solą . Natrzeć dokładnie mięso i zostawić zawinięte w lodówce na kilka godzin .
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Posypać pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonymi w plasterki obranym jabłkiem. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie- podlać wodą .
Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C .Piec 1,5 godziny od chwili kiedy temperatura się ustali . Wyjąć mięso i zostawić by ostygło . Kroić zależnie od potrzeby w cienkie ( na zimno ) lub grubsze plastry ( na ciepło )
Sos zmiksować - można podlać śmietanką i podawać do schabu na ciepło .
Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta .
* Sos od pieczeni odłożyć i potem piec w nim białą kiełbasę sparzoną . Jest to najlepszy sposób na nadanie kiełbasie smaku jaki znam - uduszenie jej po sparzeniu w sosie od pieczonej wieprzowiny .
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Posypać pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonymi w plasterki obranym jabłkiem. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie- podlać wodą .
Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C .Piec 1,5 godziny od chwili kiedy temperatura się ustali . Wyjąć mięso i zostawić by ostygło . Kroić zależnie od potrzeby w cienkie ( na zimno ) lub grubsze plastry ( na ciepło )
Sos zmiksować - można podlać śmietanką i podawać do schabu na ciepło .
Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta .
* Sos od pieczeni odłożyć i potem piec w nim białą kiełbasę sparzoną . Jest to najlepszy sposób na nadanie kiełbasie smaku jaki znam - uduszenie jej po sparzeniu w sosie od pieczonej wieprzowiny .