Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biała kiełbasa parzona i pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chyba nikt w mojej Rodzinie nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez białej kiełbasy .

Biała kiełbasa parzona i pieczona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kiełbasa parzona i pieczona

 

  • 2 kg dobrej białej kiełbasy ( najsmaczniejsza jest wieprzowo -wołowa moim zdaniem )
  • mięsa nie zagęszczonego , bez śmietany itp.- po prostu sam tłuszcz i sos z mięsa - raczej pikantny )

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa parzona i pieczona
Białą kiełbasę wiążemy w małe serdelki ( to akurat wymysł naszej rodzinki - lubimy jak kiełbaski są małe )nicią do sznurowania mięs . Układamy w szerokim garnku zwijając w spiralę .Zalewamy wodą tak by przykryła kiełbasę . Jeśli potrzeba doprawić bo nie wszystkie kiełbasy są odpowiednio doprawione to można do parzenia dodać czosnek ( ze 3 ząbki ) , liść laurowy ( 2 szt. ) i ziele angielskie ( 4 szt. ) - ja nie daję bo kiełbasa którą kupuje jest odpowiednio pikantna . Doprowadzamy wodę do wrzenia , zmniejszamy gaz i parzymy kiełbasę na minimalnym gazie 20 minut . Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia . Dzielimy na poszczególne kiełbaski usuwając nici . Na głęboką patelnię odpowiedniej wielkości wlewamy sos ( ja daję nie przecierany to znaczy z kawałkami cebuli , przyprawami itp. ) .Rozgrzewamy go i w gorący wkładamy kiełbaski . Na ostrym gazie dusimy kiełbaski przewracając je tak by zrumieniły sie i przesiąkły smakiem sosu ( trzeba uważać by sos sie nie przypalił ) . Kiełbaski wyjmujemy i podajemy na zimno lub w sosie na gorąco . * Używam sosu z przepisu ,,Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli ". A co najlepsze to po uduszeniu w tym sosie białej kiełbasy staje się on jeszcze lepszy . Miksuję go i podaje w nim kiełbasę na ciepło lub wkładam w niego plastry schabu i podgrzewam .U mnie to działa jak cykl - piekę mięso , parzę kiełbasę - na wywarze z kiełbasy robie żurek , na sosie z pieczenia mięs piekę kiełbasę i podaje ją na zimno i gorąco , podgrzewam również w sosie plastry schabu .Sos miksuję , rozrabiam śmietanką , zagęszczam piernikiem , podlewam piwem - wszystko zależy od wyobraźni - możemy mieć kilkanaście potraw z jednego stania przy garnkach .
Biała kiełbasa parzona i pieczona
Kiełbaski zwiazać nicią do mięs by farsz nie wypadł w trakcie parzenia
Biała kiełbasa parzona i pieczona
Ułożyc kiełbaski w garnku i zalać wodą - parzyć ok. 20 minut
Biała kiełbasa parzona i pieczona
Wyjąć kiełbaski z wywaru - ostudzić , zdjąć nitki, podzielić na pojedyncze sztuki
Biała kiełbasa parzona i pieczona
Podsmażyć i dusić w sosie od pieczenia mięsa