Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Biała kiełbasa z jogurtowo-majonezowym sosem curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos przygotowany na bazie jogurtu i majonezu sprawia, że kiełbasa idealnie nada się nie tylko na obiad, ale również na smaczną, imprezową przekąskę. Na zimno lub ciepło - takie połączenie zawsze świetnie smakuje.

Biała kiełbasa z jogurtowo-majonezowym sosem curry

Składniki:

Biała kiełbasa z jogurtowo-majonezowym sosem curry

 

  • 500 g białej kiełbasy

Sos:

  • 100 ml majonezu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki miodu (płynnego)
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1/2 ząbka świeżego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa z jogurtowo-majonezowym sosem curry

Kiełbasa:

Biała kiełbasa z jogurtowo-majonezowym sosem curry
Można użyć kiełbasy surowej lub już parzonej.

Białą kiełbasę surową należy parzyć przez około 25 minut i najlepiej z dodatkiem kilku listków laurowych oraz ziela angielskiego.

Natomiast już parzoną wystarczy podgrzać.

Sos:

Biała kiełbasa z jogurtowo-majonezowym sosem curry
Sos curry można doprawić zgodnie z własnymi preferencjami.

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu należy dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję.

Ciepłą kiełbasę podawać z sosem - można ją również pokroić na mniejsze kawałki.