Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-piwnym
Kiełbasę umieścić w garnku z wodą i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Parzoną kiełbasę gotować około 10 minut, a surową 20-30 minut.
Następnie z garnka należy odlać 1/2 szklanki wywaru.
Cebulę oraz czosnek pokroić i delikatnie zarumienić na rozgrzanym tłuszczu.
Dodać mąkę i jeśli potrzeba - to niewielką ilość masła/oleju.
Całość ciągle mieszając podsmażyć z 1-2 minuty.
Następnie dolać piwo i całość mieszać do momentu zgęstnienia.
Śmietanę połączyć z chrzanem i wywarem, a następnie wymieszać z sosem na patelni.
Sos doprawić do smaku i podawać z nagrzaną kiełbasą.
Parzoną kiełbasę gotować około 10 minut, a surową 20-30 minut.
Następnie z garnka należy odlać 1/2 szklanki wywaru.
Cebulę oraz czosnek pokroić i delikatnie zarumienić na rozgrzanym tłuszczu.
Dodać mąkę i jeśli potrzeba - to niewielką ilość masła/oleju.
Całość ciągle mieszając podsmażyć z 1-2 minuty.
Następnie dolać piwo i całość mieszać do momentu zgęstnienia.
Śmietanę połączyć z chrzanem i wywarem, a następnie wymieszać z sosem na patelni.
Sos doprawić do smaku i podawać z nagrzaną kiełbasą.
gusia1000