Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1181]

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-piwnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To propozycja dla miłośników piwa, ale zapewniam, że Ci którzy nie przepadają za smakiem tego trunku (ja nie znoszę!) też będą zachwyceni sosem śmietanowo-piwnym z lekką nutą chrzanu.

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-piwnym

Składniki:

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-piwnym

 

Sos:

  • 3/4 szklanki piwa jasnego (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowanej kiełbasy
  • 4-5 łyżek śmietany (użyłam 18%)
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-piwnym
Kiełbasę umieścić w garnku z wodą i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.

Parzoną kiełbasę gotować około 10 minut, a surową 20-30 minut.

Następnie z garnka należy odlać 1/2 szklanki wywaru.

Cebulę oraz czosnek pokroić i delikatnie zarumienić na rozgrzanym tłuszczu.

Dodać mąkę i jeśli potrzeba - to niewielką ilość masła/oleju.

Całość ciągle mieszając podsmażyć z 1-2 minuty.

Następnie dolać piwo i całość mieszać do momentu zgęstnienia.

Śmietanę połączyć z chrzanem i wywarem, a następnie wymieszać z sosem na patelni.

Sos doprawić do smaku i podawać z nagrzaną kiełbasą.