Biała potrawka z kurczęcia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Białą potrawkę z kurczęcia podawać z ryżem.

Biała potrawka z kurczęcia

Składniki:

Biała potrawka z kurczęcia

 

  • 1 kurczak (ok. 1,2kg)
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • ½ selera
  • 1 por
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Biała potrawka z kurczęcia
Kurczaka sprawić i dokładnie opłukać. Warzywa obrać i opłukać. Kurczaka zalać 1,5 l wrzącej wody, dodać warzywa, osolić i gotować 1 godzinę pod przykryciem. Kurczaka odcedzić, obrać z kości, usunąć skórę, mięso pokroić na kawałki. Wywar przecedzić, mocno odcisnąć warzywa. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Mąkę przesmażyć na maśle, wlać 500 ml wywaru, gotować mieszając 10 minut, doprawić sos solą i sokiem z cytryny, dodać skórkę cytrynową i kurczaka, zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać energicznie z żółtkiem. Podawać z ryżem.