buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Białe kluski śląskie.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

z kurczakiem na niedzielny obiad.Polecam

Białe kluski śląskie.

Składniki:

Białe kluski śląskie.

 

  • 1.5 kg.ziemniaków
  • ok.20dag.maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Białe kluski śląskie.
Ziemniaki płuczemy,obieramy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości.Odcedzamy, przeciskamy przez praskę do miski.Odstawiamy do wystygnięcia.Ziemniaki dzielimy na cztery części.Ćwiartkę wyjąć dodać w to miejsce jajko i mąkę ziemniaczaną .Całość wyrabiamy na jednolitą masę,formujemy kluski (nie robić dziurek:)lekko je spłaszczając.Wrzucamy do garnka z wrzątkiem , solimy ,gotujemy przez 8 min.po wypłynięciu delikatnie mieszając drewniana łyżką.Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i podawać natychmiast po ugotowaniu.Najlepiej smakuje z sosami mięsnymi lub ze skwarkami SMACZNEGO.