Sposób przygotowania:
Białe szparagi w parmeńskiej szynce z cheddarem
► Szparagi umyć i odciąć twardą zdrewniałą dolną końcówkę (około 2 cm). Przygotowane szparagi gotować w wodzie z odrobiną cukru i masła przez około 7 minut. Wody nie trzeba solić, ponieważ szynka parmeńska i ser są już wystarczająco słone.
► W plasterek szynki zawinąć 1 szparag i pasek sera cheddar. Obwinięte szynką szparagi ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać serem gouda, parmezanem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 - 25 minut w temperaturze 190 C / Termoobieg /.
► W plasterek szynki zawinąć 1 szparag i pasek sera cheddar. Obwinięte szynką szparagi ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać serem gouda, parmezanem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 - 25 minut w temperaturze 190 C / Termoobieg /.