Sposób przygotowania:
Szparagi w panierce
Białe szparagi myjemy odcinamy końcówki i obieramy obieraczką od góry w dół .Czubek szparaga zostawiamy cały.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy szparagi doprawiamy solą i cukrem gotujemy .
Uważamy aby je nie rozgotować.
Ugotowane szparagi odsączamy i studzimy.
Natkę pietruszki i odrobinę liści selera wrzucamy do blendera miksujemy.
Do natki pietruszki dodajemy mąkę wbijamy jajko wlewamy mleko doprawiamy solą i pieprzem,czubricą i miksujemy.
Jeżeli masa wyjdzie za wolna można dodać trochę mąki.
Masę chłodzimy w lodówce około 30 minut .
Zimne szparagi obtaczamy w przygotowanej panierce.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy szparagi ze wszystkich stron.
Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i smażymy na patelni z odrobiną masła.
Szparagi można też pokroić przed panierowaniem.
Szparagi po usmażeniu kroimy na mniejsze kawałki polewamy szynką szwarcwaldzką.
Szparagi podałam na ciepło do obiadu z ziemniakami i jajkiem sadzonym.
POLECAM!!!!
Do garnka wlewamy wodę dodajemy szparagi doprawiamy solą i cukrem gotujemy .
Uważamy aby je nie rozgotować.
Ugotowane szparagi odsączamy i studzimy.
Natkę pietruszki i odrobinę liści selera wrzucamy do blendera miksujemy.
Do natki pietruszki dodajemy mąkę wbijamy jajko wlewamy mleko doprawiamy solą i pieprzem,czubricą i miksujemy.
Jeżeli masa wyjdzie za wolna można dodać trochę mąki.
Masę chłodzimy w lodówce około 30 minut .
Zimne szparagi obtaczamy w przygotowanej panierce.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy szparagi ze wszystkich stron.
Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i smażymy na patelni z odrobiną masła.
Szparagi można też pokroić przed panierowaniem.
Szparagi po usmażeniu kroimy na mniejsze kawałki polewamy szynką szwarcwaldzką.
Szparagi podałam na ciepło do obiadu z ziemniakami i jajkiem sadzonym.
POLECAM!!!!