gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Szparagi w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Bardzo lubię szparagi a szczególnie białe tym razem zrobiłam szparagi panierowane smakowały naprawdę wybornie.

Szparagi w panierce Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szparagi w panierce

 

  • szparagi białe 10 szt
  • szynka wędzona 3-4 plastry
  • masło klarowane 1 łyżka

 

  • składniki panierki
  • parę listków selera naciowego
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • mleko 1/4 szklanka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier 1 łyżeczka
  • czubrica zielona do smaku

Sposób przygotowania:

Szparagi w panierce
Białe szparagi myjemy odcinamy końcówki i obieramy obieraczką od góry w dół .Czubek szparaga zostawiamy cały.

Do garnka wlewamy wodę dodajemy szparagi doprawiamy solą i cukrem gotujemy .

Uważamy aby je nie rozgotować.

Ugotowane szparagi odsączamy i studzimy.

Natkę pietruszki i odrobinę liści selera wrzucamy do blendera miksujemy.

Do natki pietruszki dodajemy mąkę wbijamy jajko wlewamy mleko doprawiamy solą i pieprzem,czubricą i miksujemy.

Jeżeli masa wyjdzie za wolna można dodać trochę mąki.

Masę chłodzimy w lodówce około 30 minut .

Zimne szparagi obtaczamy w przygotowanej panierce.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy szparagi ze wszystkich stron.

Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i smażymy na patelni z odrobiną masła.

Szparagi można też pokroić przed panierowaniem.

Szparagi po usmażeniu kroimy na mniejsze kawałki polewamy szynką szwarcwaldzką.

Szparagi podałam na ciepło do obiadu z ziemniakami i jajkiem sadzonym.

 POLECAM!!!!
Szparagi w panierce
Takie szparagi na gorąco podałam do ziemniaków i jajka sadzonego
Szparagi w panierce
Białe szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie studzimy.
Szparagi w panierce
Miksujemy najpierw pietruszkę z odrobiną selera.
Szparagi w panierce
Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki.
Szparagi w panierce
Zimne szparagi obtaczamy w przygotowanej masie smazymy ze wszystkich stron..