Sposób przygotowania:
Białkowa babka marmurkowa
Białka zostały mi po zrobieniu ciasta "Rafaello na krakersach", postanowiłam zrobić z nich babkę. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy 1 żółtko. Białko od tego jajka dorzucamy do pozostałych białek. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli do masy, mieszając delikatnie łyżką. Około 2/3 ciasta wylewamy do blaszki keksowej posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Do pozostałego ciasta dodajemy czubatą łyżkę kakao, dokładnie mieszamy i wylewamy wzdłuż blaszki na jasne ciasto, mieszamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 50 minut. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą. SMACZNEGO :)