AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Białkowa babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babka białkowa marmurkowa wychodzi pyszna, mięciutka i puszysta. Można upiec, kiedy zostają nam białka po zrobieniu innego ciasta, czy np: faworków.

Białkowa babka marmurkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Białkowa babka marmurkowa

 

  • 4 białka ze średnich jajek
  • 1 całe jajko
  • niepełna szklanka cukru
  • 16 g cukier waniliowy
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • pół szkl. mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny
  • 1 czubata łyżka kakao.

 

Sposób przygotowania:

Białkowa babka marmurkowa
Białka zostały mi po zrobieniu ciasta "Rafaello na krakersach", postanowiłam zrobić z nich babkę. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy 1 żółtko. Białko od tego jajka dorzucamy do pozostałych białek. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli do masy, mieszając delikatnie łyżką. Około 2/3 ciasta wylewamy do blaszki keksowej posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Do pozostałego ciasta dodajemy czubatą łyżkę kakao, dokładnie mieszamy i wylewamy wzdłuż blaszki na jasne ciasto, mieszamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 50 minut. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą. SMACZNEGO :)
Białkowa babka marmurkowa
Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy 1 żółtko.
Białkowa babka marmurkowa
Do utartej margaryny dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
Białkowa babka marmurkowa
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką.
Białkowa babka marmurkowa
Do blaszki keksowej wylewamy 2/3 ciasta, do reszty dodajemy kakao i wylewamy przez środek blaszki, mieszamy widelcem. Pieczemy 50 min. w 170 st.

Tagi:

jajko jajka