Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Babka białkowa 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna białkowa babka z bakaliami

Babka białkowa 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka białkowa 2

 

  • Białka 6 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 12,5 dag dobrej margaryny lub masła
  • 1 mała laska wanilii lub 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki żurawiny
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku aroniowego lub mocnego malinowego
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • Żurawina i migdały paski do dekoracji
  • Szczypta soli
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Babka białkowa 2
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy zimne mleko. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier waniliowy lub ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz zwykły cukier. Miksujemy na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cienkim strumieniem margarynę zmieszaną z mlekiem. ½ szklanki rodzynek i żurawiny dodajemy do mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do ubitych białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do małej foremki babkowej z kominkiem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Gdy babka ostygnie do cukru dodajemy wrzącą wodę i sok, a następnie dokładnie ucieramy. Lukrem polewamy babkę. Przybieramy pozostałą żurawiną i migdałami w paskach.
Babka białkowa 2
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy zimne mleko. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier waniliowy lub ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz zwykły cukier.
Babka białkowa 2
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cienkim strumieniem margarynę zmieszaną z mlekiem.
Babka białkowa 2
½ szklanki rodzynek i żurawiny dodajemy do mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Babka białkowa 2
Wsypujemy do ubitych białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do małej foremki babkowej z kominkiem.